Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Вино срца

Вино срца

26-12-2013 09:17:13 | | Време/ mojenovosti.com |

ПОДГОРИЧКЕ "ПЛАНТАЖЕ" СУ БИЛЕ ЈЕДИНА ВИНАРСКА КУЋА У СВЕТУ КОЈА ЈЕ НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА, СПРОВЕДЕНА ТОКОМ 20. ВЕКА, ЗАОКРУЖИЛА КОНКРЕТНИМ ВИНОМ


Још први мислиоци и научници наслутили су да у вину постоји нешто другачије него у осталим пићима, нешто корисније, можда и лековито. Оно што није могло да буде доказано, прихваћено је вером, у митовима и у религији. Човек антике је дубоко веровао у чудотворно дејство и божанско порекло вина, а слутње научника Плутарх је заокружио реченицом: "Од свих пића најкорисније, од свих лекова најукусније, а од све хране најпријатније." Тек 1980. године научно су потврђене Плутархове речи о лековитим својствима вина.
ВИНО НАУКЕ И ЦРМНИЦЕ: Широко истраживање, засновано на тези професора Сержа Реноа из Бордоа да је проценат срчаних обољења драстично мањи у француским винским регионима, где је потрошња вина знатно већа него другде, донело је прве резултате половином осамдесетих година прошлог века. Неколико француских института дошло је до сличног закључка: умерено конзумирање вина има позитивно здравствено дејство. То дејство је у највећој мери приписано проантоцијанидолима, природним састојцима грожђа, који припадају полифенолним једињењима, а која се налазе у покожици грожђа, а у још већој мери у семенкама – у самом срцу бобице. Закључено је, међутим, и да садржај тих корисних састојака прилично варира у зависности од сорте, зрелости грожђа, поднебља и климатских прилика, као и од технолошког поступка винификације. Лековитог вина, дакле, нема свугде.
Са таквим сазнањима, године 1986. подгоричке "Плантаже" је посетио Мишел Бурзекс, директор француског Националног института за винарство и виноградарство. Превасходан разлог његове посете био је – Вранац.
Ова сорта, како је 2008. године и доказано, јесте аутохтона црногорска, настала највероватније у региону Црмнице још у античким временима, спонтаним укрштањем или као резултат спонтаних мутација. Име је, очигледно, добила по црној (враној) боји зреле бобице. Та бобица, како се касније испоставило, у себи скрива управо оно за чим су трагали француски научници: висок садржај проантоцијанидола.
Наиме, већ приликом прве посете Мишела Бурзекса договорена је сарадња између француског института и "Плантажа", коју је успешно остварио заједнички тим. Након седам година испитивања и огледа, осмишљена је потпуно нова технологија винификације и 1993. на тржишту се појавио Вранац под именом "Про Цорде" (За срце). У овом вину нема никаквих додатака, само је посебним поступком повећана концентрација поменутих једињења.
Подгоричке "Плантаже" су тако постале једина винарска кућа у свету која је научна истраживања, спроведена током 20. века, заокружила конкретним вином.
ЛЕКОВИТО УЖИВАЊЕ: Током производње црвених вина из покожице бобица екстрахују се полифеноли и из њих проантоцијанидоли, а позитиван учинак тих твари на људско здравље огледа се у заштити крвних судова. Доказано је да је вино хватач слободних радикала, да штити ткива од старења, као и да му припада посебна улога у хигијени исхране (нарочито у спречавању вирусних обољења пореклом из воде). Бактерицидно деловање вина одавно је потврђено, а све је више доказа и о његовој корисној употреби у дијететици (као додатак јелима). Проантоцијанидоли такође штите слузокожу пробавног тракта од разарања изазваног хиперсекрецијом киселина и доприносе смањењу холестерола у крви.
Ако минимална потребна дневна количина проантоцијанидола износи око 100 милиграма, онда је јасно да се вино са повећаном концентрацијом овог састојка може користити не само у профилакси, већ и као терапијско, лековито средство. А нарочито у лечењу артериосклерозе, у заштити од инфаркта миокарда и у заштити пробавног тракта од појаве чирева, а као средство с антивирусним учинком и у лечењу одређених бактеријских инфекција.
"Плантаже" препоручују да Вранац Про Цорде прихватите као саставни део оброка. Попијте по 200 милилитара овог вина врхунског квалитета сваког дана. Чувајте своје здравље, чувајте своје срце, пијте умерено и уживајте у Вранцу Про Цорде, у вину – од чистог срца грожђа.