Наришкин: Потврђујемо нашу принципијелну позицију о питању Косова

17-12-2015 12:28:46 | | / vostok.rs |


Развоју билатералних односа Москве и Београда неће штетити жеља Србије да постане чланица ЕУ, изјавио је председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин.

„Русија разуме жељу Србије да постане део ЕУ и ми веома уважавамо напоре Београда. Уверен сам да је интеграцију Србије у Европску унију могуће реализовати тако да не засмета развоју наших економских и других односа“, изјавио је Наришкин током сусрета са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Србија је добила званични статус земље кандидата за ступање у ЕУ 1. марта 2012. године, а преговори су званично започели у јануару 2014. године. Ипак, од тада није отворено ниједно поглавље, а аналитичари су предвидели да би Србија могла постати чланица 2020. године.

Наришкин је потврдио став Москве о Косову.

„Још једном потврђујемо нашу принципијелну позицију, позицију Русије о питању Косова“, рекао је Наришкин Гојковићевој.

Став Русије, како је додао, заснива се на нормама међународног права и посебно на Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Прво заседање србско-руске парламентарне комисије у четвртак

Формирање Парламентарне комисије Народне скупштине Србије и Државне думе РФ подржали су посланици законодавних органа обе државе, изјавио је Наришкин током сусрета са Мајом Гојковић.

Председник Државне думе је истакао да је сарадња Русије и Србије заснована на „богатој историји културних економских, политичких и војно-политичких веза".

Према његовим речима, Руска Федерација високо оцењује сарадњу парламентарних делегација две државе у оквиру међународних организација попут Савета Европе, ОЕБС-а и Црноморске економске сарадње.

Комисија ће радити на ширењу и јачању политичких, економских, социјалних, културних веза међу државама, као и у сфери образовања.

Угасити НАТО

Председник Државне думе Сергеј Наришкин сматра да би НАТО као организацију требало угасити, а да би тај корак погодовао јачању безбедности и стабилности. За почетак, додао је Наришкин, из састава организације могле би бити искључене САД.

„Имам посебан однос према тој организацији, коју сматрам злоћудном болешћу читавог европског континента. Било би боље да се ова организација распусти“, додао је Наришкин током сусрета са Гојковићевом.

Према његовим речима, тако нешто би могло бити учињено кроз неколико фаза.

„После искључивања САД, безболно би се могла распустити читава организација. То би био добар корак ка јачању стабилности на читавом континенту“, додао је председник Думе.