Москва у акцијама Турске види реалну претњу за безбедност Русије

16-12-2015 12:03:43 | | / vostok.rs |


Москва сматра да акције Турске представљају реалну претњу за безбедност Русије и њених грађана, изјавио је заменик руског шефа дипломатије Алексеј Мешков.

„Акције Турске у одређеним питањима, односно њена слабост, представља реалну претњу за безбедности Руске Федерације и руских грађана”, изјавио је заменик министра. Он је нагласио да је основни разлог прекида билатералног споразума о условима међусобних путовања грађана Русије и Турске и препоруке туристичким оператерима да се уздрже од продаје аранжмана Русима у тој земљи.

Односи између Москве и Анкаре не могу бити као пре и садашња политика турске власти не омогућава да се дају позитивне прогнозе о њиховој даљој перспективи, сматра Мешков.

По његовим речима, „тачку“ у сарадњи са садашњом турском Владом „у крајњој линији, на том нивоу који је био постигнут последњих година, ставила је сама Анкара“.

„Једно је јасно — неће бити као пре“, уверен је заменик министра, нагласивши да трајање овакве ситуација зависи пре свега од турске стране.

„За сада та политика које се држи турско руководство — како са тачке гледишта одбијања да призна своју одговорност за неиспровоцирани напад на руски Су-24, тако и у плану напуштања двојних стандарда у борби са међународним тероризмом — не омогућава да се донесу позитивне прогнозе“, рекао је руски дипломата.

Турске власти требале би да надокнаде штету Русији за оборени Су-24 и гарантују да се слични инциденти неће поновити, рекао је руски дипломата.

Међутим, прес-секретар турског МИП-а Танжу Билгич изјавио је да Турска нема намеру да компензује Русији штету за обарање Су-24.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут