САД убеђују савезнике да копнено оперишу у Сирији

15-12-2015 04:49:50 | | / vostok.rs |


Успеси руске операције у Сирији не дају мира САД које покушавају да натерају своје савезнике да пошаљу копнене снаге, али се сами уздржавају од одлучних акција, пише Дојче виршафтс нахрихтен.

На југу провинције Алеп сиријска војска одлучно напредује. У суботу су ослобођена села Мрејкес, Абу Ровејл, Крејхиех, Сејбиех и Даламех. На северу Алепа је заузета једна од кључних линија за снабдевање милитаната терористичке организације Нусра фронта. Није тако давно било када је током састанка изасланик УН за Сирију са председником Сирије Башаром ел Асадом известио о напорима који се предузимају за разоружавање свих страна у Хомсу.

Ипак, ради коначног разрешења конфликта, садашње акције које се спроводе су недовољне, сматра аутор чланка. Најефикаснија, по његовом мишљењу, била би копнена операција. Међутим, Русија је раније искључила учешће својих копнених снага у сиријском конфликту.

Са своје стране, председник САД Барак Обама сматра сувише ризичним слање својих снага у зону сукоба, пише лист. У исто време, неоконзервативци траже извођење америчке копнене операције у Сирији и сматрају да се конфликт може решити војним путем. У овој ситуацији Пентагон је очигледно одлучио да нађе партнере, обраћајући се пре свега Немачкој.

Прошле недеље, министар одбране САД Ештон Картер затражио је од Бундестага да подржи раније планирано војно учешће. Сличан захтев су добили и други партнери САД. Иако је канцеларка немачке Ангела Меркел одговорила на амерички захтев уздржано, потпуно је могуће да се она на крају преда под притиском САД и пристане да пошаље у Сирију немачке војнике, закључио је аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут