Лавров и Кери: Терористи претња свима

15-12-2015 11:36:15 | | / vostok.rs |


Преговори шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија почели су у Москви.

Очекује се да ће централна тема састанка Лаврова и Керија бити ситуација у Сирији и перспективе обједињавања напора у борби са тероризмом. На крају разговора шефове спољнополитичких ресора две земље, како се очекује, примиће руски председник Владимир Путин.

„Русија и Сједињене Америчке Државе се слажу да је ДАЕШ претња свима, свакој земљи, и да ту нема преговора“, рекао је Кери уочи састанка. Он је додао и да је Русија на преговорима у Бечу значајно допринела у постизању договора о нуклеарном наоружању Ирана.

Уочи посете Џона Керија, руска страна је указала да има нека питања везана за ставове Вашингтона на ову тему.

„Приликом одређивања области за заједнички рад са САД ми се, као и раније, руководимо искључиво сопственим интересима, укључујући задатак јачања своје и међународне безбедности. То се у пуној мери односи на сиријски проблем за који Вашингтон тражи подршку америчким приступима, који нису увек у складу са међународним правом. Током сутрашњих преговора у Москви, надамо се да ћемо добити од државног секретара потребна објашњења", навели су јуче у МИП-у Русије.

У руском спољнополитичком ресору су саопштили, између осталог, да ће тражити од америчке администрације да ревидира своју политику поделе терориста на „добре” и „лоше”.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут