МИХАИЛ КАЛАШЊИКОВ КАО СИМБОЛ ЕПОХЕ

25-12-2013 08:14:02 | | / mojenovosti.com |

После дуже и тешке болести у 93. години живота,23. децембра је умро је генијални конструктор оружја Михаил Калашњиков.

Творцу најпознатије у свету пушке назване по његовим презименом,изомитељу који је постао симбол ешпрохе, дајемо спомен ову.

Све што је генијално, просто је

Историја развоја инжењеријске мисли потврђује истину која гласи да је све што је генијално просто:непозанти изумеитељ који је открио точак , на хињаде година је одредио основни пут којим ће се развјати транспортна средстава.

Тенкиста, заљубљен у механизме

Човечанство је почело да се наоружава још у расвит своје историје .Оружје је било неопхдно за лов , а затим за оставривање својих интереса у борби са конкурентима.

Победу је извојевао увек онај чије се оружје показало најефикаснијим.

Проналазачи новог оружја вазда су уживали огроман углед-од њихових изума и рада зависио је живот војника и благостање државе.

Рођен је човек-бренд

Дана 10. новмебра 1919.г у слу Курја, у Алтајском крају , рођен је човек коме је било суђено да створи најгенијалније оружје ХХ века.И да тако постане човек-бренд.

Име му је Михаил Миша Калашњиков, а био је седамнаесто дете у сељачкој породици, и није, наравно, могао ни сањати каква га слава очекује.

Од детињста су га привлачили механизми и конструисањем оружја се почео бавити још пре рата, 1938.

Кад је био позван у војску .

Констртуисао је механизам за повећање ефиксаности пиштоља ТТ, унапредио је прецизност бројила на тенковском топу,али све је то био само увод у главни изум констурктора Калашњикова који ће га прославити .

А реч је , не смемо сметнути с ума, о самоуком конструктору,о чијим патентима су војни комадати доста чули.

И у августу 1941. Миша Калашњоков почиње да учествије у војим дејствима и то као комадант тенка, да би као старији водник у октобру исте године био тешко рањен у борбама под Брајнском и упараво то рањавање је у многоме одредило судбину младог, талентиованог изумитеља.

На искуству првих бојева

Стекавши искуство у првим биткама , Калашњиков у болници почиње да разрађује оно што његовим друговима по оружју недостаје на фронту,а то је аутоматско страљачко оружје.

Послат на оправак у позадину,млади тенкиста је конструисао експерименатлини пиштољ-митраљез који је достављен на ескспертизу војуим стручњацима. Њихова оцена је била следећа: пиштољ-митраљез је интересантан по низу каракетеристика, али је сувише скуп и сложен за производњу у поређењу са ППШ-41 и ППС.

А управо ППШ и ППС су представљали главно аутоматско оружје Црвене армије све време Великог отаџбиксог рата.

Талентованог самоуког оружара су прекомадовали у Цетрални научно-истраживачки полигон стрељачког наоружања Главне артиљеријске управе.

Тамо је Михалил Калашњиков наставио рад на различитим видовима стрељачаког оружја , а посбено на потпуно новим аутоматом који је био неопходан националнј армији.

Талентованих проналазача у Русији је било много, па ,да би се неко посебно истакао ,требало је да тај створи нешто заиста револуционарно.

После тога кад није прихваћен његов пиштољ –митраљез, Калашњкову је постало јасно каквим квалитетима треба да се одликује идеално оружје .Поред добрих показатеља даљине и прецизности , аутомат мора бити прост за руковање , јевтин за производњу и неуништив у коришћењу.

Управо таквим својствима се одликовао аутомат Михаила Калашњикова који је победио на конкурсу 1947. и прихавћен у наоружању под називом АК-47. Аутомат АК-47 сродан другом руском чуду од оружја –тенку Т-34

Аутомат Калашљикова сродан је другом руском чуду од оружја -тенку Т-34.

Један од позантих специјалиста тенкиста слободно је износио податке о томе колико су моћни били немачки тенкови „тигрови“ и „пантери“, а сасвим је могуће да су и амеички тенкови надмашивали у неким карактеристикама совјетску “тридесетчетворку „. Међутим, по свеукуптнпости параметара ,и глвној особини простој конструкјцији и јевтиној произвдоњи совјетски Т-34 није имао равног такмаца и време другог светског рата.

Исто тако аутомат АК-47 показао се као далеко најефикаснији од свих домаћих и светских образаца аутомтског стрељачког наоружања.

Аутомат Калашњикова се одликује уникалним показатељима „преживљавања „ у агресивним срединама-закопан у песку или потопњен у воду, аутомат и даље остаје у беспрекорној бојевој моћи.

Проста конструкција „калашљикова „ омогућава да и најгоре обучени војници брзо савладају и усвоје његово руковање .

Преимућство АК-47 је признао чак , како би се то војним жаргоном рекло „вероватни противникн „-за време рата у Вијетанаму амерички војници су у свакком могућем случају настојали да се дограбе ове аутоматске пушке макар и заманеом за америчке аутоматску винтовку М-16.

Како јеваљају руски медији и портали, Михаил Калашњиков ће бити сахрањен 26. децембра у Ижијевску у којему су налази фабриокја оружјакојој је велики изумитељ поклонио свој име.