НАТО провоцира нове сукобе

14-12-2015 11:32:21 | | / vostok.rs |


Војне активности НАТО-а и распоређивање глобалног система ПРО стварају претњу од нових и ескалацију већ постојећих конфликта, изјавио је први заменик министра одбране – начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, на брифингу за стране војне аташее акредитоване у Русији.

По речима генерала Валерија Герасимова, у овом тренутку ситуацију у свету карактерише даљи раст проблема глобалне и регионалне безбедности што је, пре свега, повезано са јачaњем међународног тероризма и радикалног екстремизма.

„Забрињавајућа је војна политика НАТО-а која има непријатељски карактер према Русији. Алијанса наставља активности на ширењу војног присуства и повећању активности оружаних снага блока у близини граница Руске Федерације", рекао је Герасимов.

По његовим речима, „распоређивање глобалног система ПРО и израда принципијелно нових средстава за оружану борбу, укључујући хиперзвучно оружје, повећава проблеме нарушавања постојеће стратешке равнотеже снага".



Он је такође навео и да је други, не мање важан проблем, коришћење учесника међународних односа економских, политичких, информативних инструмената, протестног потенцијала становништва, радикалних, екстремистичких организација и приватних војних компанија.

„Нису изгубили на важности ни проблеми незаконитог ширења оружја за масовно уништавање, прекогранични злочини и трговину наркотицима, сепаратизам, неконтролисана миграција и ксенофобија", рекао је начелник Генералштаба.

„Списак наведених разлога, као и постојање застарелих међудржавних несугласица, стварају претњу избијања нових и ескалацију већ постојећих конфликата, нажалост, са годинама њихов број се не смањује, већ се само повећава“, закључио је Герасимов.

Према речима шефа Генералштаба Русије, дестабилизација ситуације на Блиском истоку, у државама Африке и Авганистана, створила је опасност преноса терористичких активности у друге регионе света, укључујући Русију.

„Дестабилизација ситуације на Блиском истоку, у државама Африке и Авганистана, створила је претњу преноса терористичких активности у друге регионе света, укључујући Русију“, навео Герасимов.

Он је нагласио да је ова претња натерала руско руководство на извођење војне операције против терориста у Сирији. Притом, авијација Ваздушно-космичких снага Русије у Сирије свакодневно наноси 30-40 удара на милитанте за подршку Сиријској слободној армији.

Како је навео генерал, својим акцијама Русија омогућава „обједињавање напора владиних снага и јединица сиријске опозиције у уништавању терориста". Са циљем лишавања терориста финансирања, руска авијација уништава у Сирији фабрике за прераду нафте које се налазе под контролом ДАЕШ-а, као и цистерне којима се превозе нафтни деривати у локална складишта и на путевима према турској граници.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут