Турска ратује у Сирији због Курда, а не против ДАЕШ-а

14-12-2015 09:35:47 | | / vostok.rs |


Турски председник Реџеп Тајип Ердоган не ратује у Сирији против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), он ратује против сиријске владе због проблема са Курдима, изјавио је бивши званичник ЦИА и извршни директор Савета за национални интерес Филип Џиралди.

„Уколико Курди формирају своју државу, они ће узети 30 одсто територије Турске“, рекао је Џиралди и оценио да је то „Ердоганов кошмар“.

Он је истакао да је обарање руског бомбардера у Сирији био чин провокације који су оркестрирали турски високи званичници.

„Међутим, Ердоган није могао да предвиди да га НАТО неће бранити и да ће Русија предузети одлучне узвратне мере. Сада покушава да крене корак уназад. Он говори да би волео да се инцидент никада није догодио. Али, он се догодио се управо зато што је Ердоган то желео“, наводи Џиралди.

Бивши званичник ЦИА се осврнуо на чињеницу да САД жмуре када Анкара у Сирији следи своје интересе, укључујући подршку терористима.

„Када је реч о Турској, ту постоји дилема за Вашингтон. Политика САД у Сирији је немогућа без Турске. Америци је потребна база у Турској како би спроводила ваздушне ударе у Сирији“, нагласио је Џиралди.

Он је указао да и поред тога Вашингтон ништа није урадио како би се ситуација побољшала, а да је, за разлику од САД, руски председник Владимир Путин „деловао примерено“.

„Он је сигуран да је кључ за решавање конфликта подршка стабилним владама региона — Сирији и Ираку“, казао је Џиралди.

Бивши званичник ЦИА је додао и да су све оптужбе о Ердогановој породици и трговању нафтом са ДАЕШ-ом, а нарочито оне које се тичу његовог сина Билала, тачне.

„Оптужбе су тачне. Нема ту тајни. Сви су видели камионе и новац којим је плаћана нафта. Иначе, Турска је исто радила и са Ираном док је био под санкцијама. Куповала је иранску нафту. Све операције је контролисао Ердоганов син“, закључио је Џиралди.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут