Курдистан — основна Ердоганова брига

12-12-2015 01:38:27 | | / vostok.rs |


Основна брига турског председника Реџепа Тајипа Ердогана јесте Курдистан, сматра генерал Француске армије Венсан Депорт.

„Потпуно је тачно да је основна брига Ердогана Курдистан. Мислим да нећемо изаћи из ове кризе све док Ердоган и Турска не одлуче на чијој су страни и ко је њихов прави непријатељ. Мислим да је потребно уздати се у разборитост земаља (Турске и Ирака) и подсетити Ердогана на његове обавезе према савезницима, пре свега према Европи и другим земљама које учествују у борби против ДАЕШ–а (такозвана Исламска држава)“, изјавио је Депорт за Спутњик.

Дволичност Турске огледа се у томе што је она у НАТО–у, а одсуствује из савеза, што жели да буде у Европи тако што није са њом и у томе што води двоструку политику према ДАЕШ–у, сматра генерал.

Према његовим речима, прави непријатељ Турске није ДАЕШ, него су Курди који теже независности.

„То је двострука или трострука игра коју треба зауставити ако желимо да изађемо из кризе и да решимо проблем ДАЕШ–а“, каже Депорт.

„Турска заиста представља опасност за све. Да би се изашло из кризе, треба уразумити Турску, како би она схватила своје праве интересе, који нису краткорочни“, сматра генерал, наглашавајући да је Турска сада основни проблем чијем решавању треба да се посвете све заинтересоване земље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут