ЕКСКЛУЗИВНО! ИНТЕРВЈУ СА МИЛОВАНОМ ВИТЕЗОВИЋЕМ

22-12-2013 08:09:22 | | Славица Јовановић / mojenovosti.com |

ИНТЕРВЈУ СА МИЛОВАНОМ ВИТЕЗОВИЋЕМ

КЊИЖЕВНИЦИМА СЕ ПОЛИТИКА ОБИЈА О ГЛАВУ
Милован Витезовић књижевник , пише песме, есеје, афоризме, романе, филмске и ТБ сценарије. Објавио је 50 књига у 200 издања, аутор је многих драма и серија , био је Уметничко- забавног програма ТВ Београд.Аутор је романа "Лајање на звезде" исценариа за истоимени филм ....
Реците ми које су Ваше најдраже књиге, које сте до сада објавили?
-Увек ми се чини, можданекад ми је поезија драга посебно, међутим ту су и многи моји романи, које сам ја објављивао , комплет који је објавио Завод за уџбенике Републике Српске Источно Сарајево, не бих међу њима издвајао, вероватно да је највише пажње привукла "Лајање на звезде" , да је "Шешир професора Вујића" , опет на свој начин имао своју причу, "Чарапе краља Петра" су биле догађај по другој линији, по историјској и по мелодрамској судбини Краља Петра.
Ипак, који Вам је најдражи наслов ?
-Најдражи наслов ће ми бити она изабрана дела која је објавио Завод за уџбенике овај , а не онај тамо, после тога су романи нестајали итд. Завод за уџбенике је објавио десет књига. Ја сам га насловио са " Срце ме је откуцало" и то ми је један од наслова. Волим ја и онај наслов " Слободнији од Слободе" , кад смо већ говорили о освајању слобода, драг ми је наслов "Шеширпрофесора Вујића" ; драг ми је наслов" Света љубав " итд .
Сви писци имају неку своју тајну, имате ли Ви неку својутајну ?
- Вероватно, не знам да ли имам књижевних тајни , желео бих ја много шта да урадим , што нисам стигао , желим унапред, али не причам о томе док не урадим , јер онда је човек сам себе проклео .
Да ли је истина да се књижевне награде купују, да имају своју цену.? Иако многи прећуткују истини, о томе се говори .
- Ја их нисам куповао, тако да сте стране, не могу рећи. Чуо сам и ја да се догађају , посебно сам био чуо да се прва књижевна награда у једном периоду додељивала једном истом Издавачу . Могуће је то , јер чак и кад је добар роман , онда га на тај начин направи бестселером , самом наградом и тако даље. Али, ја лично нисам и не бих помињао имена изашло би после да то радим из завистии не знам ни ја .
Одкуда толико књижевника у свету политике?
- Не знам колико их сад има у свету политике , свако отварање, коначноотварање ове земље, је било и почело у Француској 7 , хтели ми то или не. Дакле, прва отварања прву борбу за некеслободе, демократизацију и остало су се десила међу писцима , они су ихиницирали , то се многима обијало о главе, па вероватно и мени , то је она друга врста приче. У једном моменту Парламент онеЈугославије мало скраћенеје изгледао као сатирични клуб :Црнчевић , Витезовић, Баљак , било насје једно, десет, петнаест унутратако да је то изгледало, као да је у питању скуп сатиричара а не да је у питањуПарламент.
О плагијатима у свету књижевности ?
-Ја их не ловим. Али, сигурно је да има свега и свачега. Не волим, не стижем да ловим и да сравњујем .Бавим се итрудим се да стигнем оно што морам да урадим.
Како би гласила порука младим писцима?
- Да пишу , да читају . Добро, утицаји су у реду , не треба да преписују, него да пишу. А утицати се мора, према томе то је оно .
Ко су били Ваши узори?
- Аристотел, па редом . Јасад у шали кажем, Аристотел, јер гапредајем студентима и мислим да је он непревазиђен у помагању поетике. А иначе, моји песници , мој песник је на коме сам се ја оформио, то је Владисав Петковић Дис . Имам, ја и својих других песника. Волео сам ја и Мајаковској и Јасењина и и Галичинског итд ,мислим на ове савременије , коначно од ових са којима сам се дружио, па не знам да ли је неко утицао, Попа је био драг човек за дружење посебно, Радовићје био онако набурен, али драг , био је онако неиспаван, пошто је патио од хроничне несанице, али је био драг и коначно о њему сам направио једну књигу , дугујем неке књиге , дугујемједну књигу можда Ћопићуили роман, алио том потом .
Раговарала : Славица Јовановић

КАТЕГОРИЈЕ