Путин наложио да се покрене тужба против Украјине ако не плати дуг

09-12-2015 05:37:31 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин наложио је Влади Русије да поднесе тужбу против Украјине ако не врати дуг Русији у износу од 3 милијарде долара.

„Постојао је предлог да се током четири године некако учествује у томе, да се ови ризици поделе. Није ми јасно, али добро, тужите их“, рекао је Владимир Путин на састанку са члановима Владе након извештаја шефа Министарства за финансије Антона Силуанова о ситуацији са украјинским дугом.



Русија је молила САД, Европу и међународне банке да поделе ризике који се тичу руског дуга и била је спремна да помогне Украјини, рекао је Путин.

„Ако су они већ сигурни да ће платежна способност Украјине бити таква да ће следеће године она моћи да плати све три милијарде долара, у реду. Међутим, вероватно је развлачење ове исплате на четири године био бољи предлог. Као што се сећате, тражили смо од САД, Европе или неке првокласне међународне банке да подели са нама те ризике. Били смо спремни да подржимо Украјину у овој ситуацији“, рекао је Путин.

Међународни монетарни фонд пристао је да промени политику давања позајмица земљама које имају заостали дуг према другим државама. Такав потез наљутио је Москву, с обзиром на то да је Украјина једна од земаља које траже финансијску помоћ ове институције, док у исто време дугују Русији.

Украјински дуг према Русији датира још из времена споразума између председника Владимира Путина и бившег украјинског председника Виктора Јануковича из 2013. године, који је предвиђао да Москва откупи украјинске деонице вредне 15 милијарди долара. Русија је 20. децембра 2013. купила деонице у вредности од три милијарде долара, и тај дуг треба да буде враћен 20. децембра 2015. године. У новембру, председник Русије Владимир Путин је понудио Кијеву да дуг враћа у ратама током три године, али никакав званичан одговор на ову понуду није стигао.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут