Путин: Црну кутију Су-24 отворити пред међународним стручњацима Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20151208/1101672563/Putin-Sojgu

09-12-2015 10:29:31 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин наложио је руском министру одбране Сергеју Шојгуу да отвори црну кутију руског војног авиона који је оборила турска авијација, али искључиво у присуству међународних стручњака.

„Што се тиче црне кутије, сада ћемо је погледати. Јесу ли је отварали?“, питао је Путин на састанку с министром одбране.

„Молим вас да је још не отварате. Отворите је само заједно с иностраним стручњацима, све треба пажљиво забележити“, наложио је председник.

Дешифровање података црне кутије бомбардера Су-24 помоћи ће да се одреди тачна путања његовог кретања, где се налазио у моменту када је срушен, где му је тачно нанет „издајнички ударац“, изјавио је Путин.

„Колико разумем, црна кутија ће нам омогућити да прецизно сагледамо целу путању кретања Су-24 од тренутка његовог полетања до момента када је пао: брзина, висина, сва окретања током лета“, рекао је Путин.



Шојгу је руском председнику рекао да је руска војска активно радила на територији на којој се налазе борци који су убили руског пилота.

„Захваљујући том раду ове територије су ослободиле снаге за специјалне операције и специјалци сиријске армије за потрагу за пилотима. Сиријска војска је истражујући ову територију пронашла место на које је пао наш авион“, рекао је Шојгу.

Према речима министра, терористи су енергично бежали с ове територије.

„Ништа нису успели да скину с авиона и пронађена је црна кутија коју смо донели, и овде желим да вам је покажем“, рекао је Шојгу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут