САД одобриле Украјини нових 190 милиона долара помоћи

08-12-2015 12:03:35 | | / vostok.rs |


САД ће издвојити за Украјину додатну финансијску помоћ у износу 190 милиона долара, саопштио је потпредседник САД Џозеф Бајден после разговора са Арсенијем Јацењуком.

„Данас говорим о новој помоћи у износу 190 милиона долара ради напретка. Тако долазимо до 760 милиона долара - директне помоћи од тренутка промене владе Украјине 2014. године, укључујући 260 милиона долара који се усмеравају на безбедност“ - казао је амерички потпредседник.

Крајем новембра медији су јавили да је амерички председник Барак Обама потписао измењену варијанту одбрамбеног буџета за 2016. финансијску годину, који предвиђа издвајање 300 милиона долара за помоћ Украјини.

Тачка документа под називом „Иницијатива за помоћ безбедности Украјине“ даје првом човеку Пентагона право да у договору с америчким државним секретаром користи 300 милиона долара за пружање Кијеву „одговарајуће помоћи у обавештајно-безбедносној сфери“. Под тим се подразумева, између осталог, и „смртоносно оружје“, укључујући противракетне системе.

Бајден је, иначе, позвао Украјину да у потпуности извршава обавезе према ММФ, како би и даље добијала помоћ од њега.

„То захтева доношење тешких политичких одлука од стране председника и Врховне Раде“ - казао је амерички потпредседник и обећао да ће у том случају САД бити „савезник Украјине у ММФ“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут