Кина улаже 74 милијарде долара у афричке земље

08-12-2015 11:39:33 | | / vostok.rs |


Jедан је од резултата афричке турнеје кинеског председника Си Ђинпинга тај што ће та земља убудуће инвестирати 74 милијарде долара у Африку. Само са Зимбабвеом и Јужноафричком Републиком Кина је потписала уговоре вредан седам милијарди долара.

Кинески председник је на самиту „Кина — Африка“ изјавио да Пекинг улаже 60 милијарди у различите трансконтиненталне пројекте у Африци. На самиту су иначе учествовали представници четрдесет осам земаља црног континента.

То је највећа кинеска помоћ Африци забележена у историји: око 60 заједничких пројеката у сфери индустријализације, модернизације пољопривреде, изградње инфраструктуре, стварање бољих услова за трговину и улагања, борбу против сиромаштва.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је на конференцији за штампу у престоници ЈАР негирао оптужбе Запада и одређених политичких елита у Африци због наводне „неоколонијалистичке“ политике коју на овом континенту спроводи званични Пекинг.

Министар спољних послова је истакао да Кина никада не врши политички притисак и да се не меша у унутрашње послове других земаља.

„Желимо да сарадња буде повољна за све стране“, изјавио је Ји.

Научни сарадник на руском Институту за афричке студије Татјана Дејч каже да афрички политичари повремено критикују Кину због неоколонијализма, упркос томе што Кина пружа велику помоћ Африканцима.

„Кина одлучно шири свој утицај у региону. Чињеница је да кинеске компаније потискују локалне мање фирме, јер Кинези имају јефтинију робу и радну снагу. Тако да њихова експанзија има одређене мане, али има више плусева“, истиче он.

Према његовим речима, Кина је „као трн у оку онима који не раде за Африку толико колико ради Пекинг“.

„Кина нуди афричким земљама кредите по повољним условима, и то у тренутку када Запад отворено игнорише све проблеме и молбе афричких земаља“, подсећа он.

Пре неколико година Кина је престигла САД и ЕУ и постала највећи трговински партнер Африке. Робна размена између Кине и Африке 2014. године износила је 220 милијарди долара.