ТУЖИЛАШТВО КРАСНОДАРЈА ЦЕНЗУРИСАЛО ГОГОЉЕВОГ “РЕВИЗОРА” У МЕСНОМ ПОЗОРИШТУ

19-12-2013 02:23:56 | | / mojenovosti.com |

Државно тужилаштво Ставропоља ( Русија ) наредило је да се са полица из школских библиотека избаце Јесењинове песме и „Лолита „ Набокова.


По налогу тужилаштва из престава Гогољевог „ Ревизора „ која је на репертоару позоришта Краснодарја применом мограничења 12+ избачена је сцена у којој Хљестаков поткупљује чиновнике јер се наводно њом“оправдава противправно поткупљивање“!

Како преносе руски медији ,јавност је огорчена на овакву бруталну примену цензуре и јендоушно реагује речима:“На ликовима И интонацијама Гогоља и Салтикова - Шчедрина одрасло је неколико покољења!“

Песник Лав Рубинштајн је увођење цензуре на дела класика овако реаговао:
„Мене је класика научила само добром и зато поручујем цензури:Руке к себи од класике.!

Јер класика је зато класика што доприноси стабилности личности, даје основне појмове о устројству света,међуљудским односима, о добру и злу,праведности,честитости и поштењу. Класиком треба да се поносимо.Ми живимо у таквом времену у којему су изгубљене многе људске вредости.

Надам се да никад више неће бити примењена цензура , бар не у класичним уметничким делима, јер гледаоци сами могу разликловати провокативну представу од класичне .”

Валериј Рјазански, председник Савета Федерације за социјалну политику:
„То је ординарна глупост ! Сви смо ми учили и одрастали на тим класичним делима која чине основу наше културе и нико није ни помишљао да то не треба читати јер не одговара нашем узрасту.Набокова нисмо имали у програму,и мислим да „Лолита „није за сваки узраст, али шта је с Гогољевим "Ревизором „?Код мене у кући расту моји унуци, али нема таквих књига које би биле под катанцем.

Отуд Бог зна шта они читају кад их одрасли не виде.Ја сам , на пример, с великим задовољством читао дела самиздата.

Ољег Смољин,први заменик председника Одбора Државне думе за образовање ( Комунистичка партија РФ):
“Ја не них ништа забрањивао да се чита.Чак и у совјетском добу таквог идиотизма није било.На ликовима и интонацији Салтикова Шчедрина одрастала су покољења .То што су сад измислили, лични на „Котлован „Платонова.

Ништа тиме неће постићи. Јер увек ће бити слободних и паметних људи који ће читати својој деци оно што буду сматрали да треба одабрати.У разним узрастима човек схвата разне ствари.Ако је у питању велико дело, може га разумети чак и дете. Јер оно осећа шта је здраво.

Андреј Житинкин, народни уметник Русије :
„Као отац четвро деце сматрам да не треба дирати класику.Није ми јасно како се може преправљати Гогољ да би деци био разумљивији.Не може се на фалшу заснивати вапситање.Књижевност сама по себи васпитава, а како треба вспитавати,у то чиновници не треба да се мешају.

У деињству нас нису ограничавали при избору и ми смо, ево, израсли у честите, нормалне људе.

Избор лектире за школе треба поверити професионалцима , како би деца стремила да буду боља и срећнија.