Креће модификација човечанства?

07-12-2015 09:57:34 | | / vostok.rs |


Врхунски генетичари из целог света окупили су се ове недеље у Вашингтону како би разговарали о будућности уређивања људског гена.

Генетска модификација ембриона ради искорењивања болести је нелегална у Великој Британији. Међутим, то поље медицине је могуће истраживати под лиценцом организације „Људска фертилизација и ембриологија“ и користећи технологију ЦРИСПР/Цас9, или само ЦРИСПР.

Ова технологија може прецизно да „циља“ ДНК и да га мења. Функционише преко дела РНА који је дизајниран да делује на део ДНК, као и преко ензима који може да уклони нежељени ген и да убацује нове гене.

Технологија се рапидно развила у последњих неколико година, а истраживаче сада занима како се она може применити на људе у будућности.

Међународни самит у Вашингтону организован је како би истраживачи још једном размислили о употреби те технологије.

Комисија састављена од научника, адвоката и етичара одлучила је да не забрани генетску модификацију људског ембриона, али да је дозволи само у истраживачке сврхе.

Они су јасно ставили до знања да је мењање ДНК на ембриону у клиничком окружењу неприхватљиво због непознатих ризика.

У саопштењу које је издато након самита истиче се и да би клиничко уређивање ембриона био неодговоран чин осим ако нису решена сва безбедносна питања.

Стручњаци су позвали научнике свих академија — Америчке националне академије за науку, Националне академије за медицину, Краљевског друштво и Кинеске академије наука да преузму водећу улогу у стварању будућих међународних форума на којима би биле вођене дискусије о потенцијалној клиничкој употреби уређивања гена, као и на којима би биле формулисане препоруке и смернице даљег рада и промовисана координација у раду.