НАЈУСПЕШНИЈЕ ЕКРАНИЗАЦИЈЕ РОМАНА “ГОРДОСТ И ПРЕДРАСУДЕ“

17-12-2013 03:25:08 | | / mojenovosti.com |

На данашњи дан, 16. децембра 1775.г.родила се славна енглеска списатељица Џејн Остин, ауторка позантог романа „Гордост и предрасуде „ по којему је снимљено десетак ,више или мање, успешних филмова.

Поводом годишњице рођења светски позанте енглеске књижевнице , укратко ћемо описати три најсупешније екранизације њеног ремек-дела ,романа„Гордост и предарсуде“ чиме јој дајемо спомен ову.

1. Године 1940.амерички редитељ Роберт З. Леонардо снимио је другу екранизацију романа после 1938.Улогу Елизабет Бенет играла је тада већ афирмисана глумица Грир Гарсон, која је у време снимања филм имала 36 година, али је врло лепо срсала с улогом 20-о годишње девојке. Партнер јој у улози мистера Дарсиа био Лоренс Оливије . Године 1941.филм је добио „оскара „ за најбољу режији.

2. Свет је 1995. видео серију снимљену по роману Џејн Остин. У филмској серији под истоименим називом у главним улогама су се појавили Коли Ферт и Џенифер Ел.
Ова драмска серија у 16 епизода која је приказана у Великој Британији на каналу ББЦ, била је већ седма екранизација романа. О њој је „Нујорк тајмс“ писао :“То је оштроумна смеша љубавне интриге и социјалних разлика разблажена амбицијама и илузијама провинцијског племства.“Серија је добро прошла и код критике и код публике у Великој Британији . Џенифер Ел за улогу Елизабет Бенет добила је награду БАФТА као најбоља глумица,а серија је припала и награда Еми за најбоље костиме.

Подсећамо да је управо после ове серије Колин Ферт посто звезда.Сцена с мистером Дарси у мокрј кошуљи после купања у језеру названа је „једном од незаборавних момената у историји телевизије у Бритнији.“

Ова серија је инспирисала Хелен Филдинг да напише књигу о Бриџит Џонс.И сам Колин Ферт је играо заљубљеног Бриџита под истим именом као у екарнизацији романа Џејн Остин,мистер Дарси.

3.Најновија екранизација са нерпоменејним насловом из 2005. је досад нановија филмска верзија романа.У њој је играла Кира Натли, а режиесер је био Џо Рајт.

Филм је добио признање као досад најуспешнија екранизација романа „Гордост и предрасуде“.То показују и приходи од улазница у биоскопским дворанама. Снимање филма је стајало око 28 милиона долара,а од продаје улазница у светским кино доваранама зарада је износила 121, 1 милион долара .

О успешности филма сведоче и многобројне награде.Номинован је за оскара у четири категорије: за најбољу женску улогу (Кира Најтл ),за“ најбољу музику у филму,“ за „најбољу режију „, за „набољи дизајн костима „. Кира Најтли је такође номинована за „Златни глобус“ за најбољу женску улогу ,а за исту нагарду предложен је и филм у категорији „ набољи филм.“

Осим тога ова, засада последња екранизација „Гордости и пердрасуде „ номиноава је за нагарду БАФТА чак у шест категорија , добио је Џо Рајт, као редитељ дебитант који много обећава.