Векови веза са Русијом на провери због НАТО

05-12-2015 06:57:07 | | / vostok.rs |

Позивница у северноатлантски војни савез уздрмаће односе Црне Горе са Русијом. Александар Дамјановић: Највеће инвестиције стижу из држава које нису чланице Алијансе


Све оно што је вековима везивало Црну Гору и Русију распршило се првог децембарског дана када су се Црногорци позивницом у НАТО примакли границама највеће православне и словенске земље, али први пут као претња! И то према држави из које су у прошлости сиромашној подловћенској земљи стизали џакови пшенице и друге хране сакупљене испод Урала, не би ли народ преживео и опстао.

Међутим, нова политика актуелне власти у новом веку промовисала је нове (антируске) односе, иако је премијер Мило Ђукановић још пре две године у Подгорици, разговарајући са патријархом московским и целе Русије Кирилом, најавио продубљивање сарадње на свим пољима.

И сада је све то пало у воду! Црногорци од баћушки очекују одговор који неће бити нимало лак. Осетиће ђетићи највише тамо где су најосетљивији - по џепу. Јер, свих минулих година, упркос разним антируским ветровима, капитал из Москве стизао је у Црну Гору кроз многе инвестиције, али и туризам.

- У односу на могуће економске последице евидентног погоршавања политичких односа са Руском Федерацијом након добијања позивнице, који ће се још више увећати евентуалним прихватањем НАТО позива, могу само да поновим да је Русија један од највећих економских партнера Црне Горе. Ово нарочито имајући у виду износ страних директних инвестиција које долазе из Русије, као и број и потрошњу руских туриста који посећују Црну Гору, док један део и борави у Црној Гори, где поседује значајну имовину - каже за "Новости" Александар Дамјановић, председник скупштинског одбора за економију из СНП.

Штете услед евентуалних санкција Русије, односно и без њиховог формализовања, могу бити, указује наш саговорник, милионске.

- Све то ће значајно погодити црногорски туризам и тржиште некретнина, па очекујем од надлежних из Владе да дају одговоре које су алтернативе и како ће се надоместити недостајућа средства, имајући у виду чињеницу и да остале кључне инвестиције (ауто-пут, туристички комплекси) долазе из држава које нису у НАТО. Влада треба јасно да одговори да ли постоји пројекција евентуалних финансијских предности услед могућег чланства у НАТО, колики су ти финансијски ефекти у односу на трошкове чланства и да ли ће исти бити подстицај за црногорску економију имајући у виду чланство у Северноатланском савезу неких држава региона и стање односно раст њихове економије након пријема у НАТО - каже Дамјановић.

Док се чекају званични државни подаци о приливу директних страних инвестиција у Црну Гору, минулих година се из Русије сливао сваки четврти евро или око 160 милиона евра! И по томе је та словенска држава била убедљиво прва на листи највећих инвеститора, испред Холандије, Словеније, Швајцарске, Италије, Норвешке, Србије, Турске...

НЕКРЕТНИНЕ

Црну Гору је обично годишње посећивало и до триста хиљада руских туриста, који су остваривали милионска ноћења. Међу њима било је и оних који су инвестирали у куповину некретнина на атрактивним местима по приморју. Тако се пре десетак година за 100.000 долара на екстра локацијама могла купити и троспратна кућа. Касније је квадрат "узлетео" од четири до шест хиљада долара. То је допринело да појединци за кратко време профитирају. Само ови подаци, уз стотине милиона евра који посредно и непосредно долазе овде из Русије, фактички Црну Гору чувају од економског колапса.

БЕЋКОВИЋ: ИЗНЕВЕРЕН ЗАВЕТ

Коментаришући позив Црној Гори да приступи НАТО, академик Бећковић подсећа да је Свети Петар Цетињски са самртног одра оставио аманет Црногорцима да се држе Русије. Свети Петар је проклео оне који изневере тај завет - каже Бећковић за Спутњик и додаје: - Ако Црна Гора и Црногорци крену на Русију, биће то крај њихове досадашње историје. Ниједан Србин није ратовао на источном фронту, без обзира на то којој је војсци припадао. Ни Хитлер од влада под окупацијом није тражио да шаљу војнике на источни фронт да ратују против своје једноверне и једноплемене браће. НАТО највише постоји због тог фронта и тог ратовања. И неће се либити да од својих чланица то и затражи.