Европа мора да одлучи хоће ли у савез с Русијом

05-12-2015 11:45:41 | | / vostok.rs |


Амерички политиколог, професор Принстонског универзитета Стивен Коен, сматра да је дошло време да Европа одлучи да ли треба да настави „непотребан хладни рат“ против Русије или да се придружи Москви у борби против терориста.

У интервјуу листу „Нејшен“ стручњак наводи да су после терористичког напада у руском авиону А321 и напада терориста у Паризу на Западу све уочљивији поборници и противници руске позиције у Сирији.

Коен скреће пажњу на то да већи део Европе слуша лидере Русије и Француске, Владимира Путина и Франсоа Оланда, и да се залаже за сарадњу с Русијом у Сирији.

Поред тога, наводи политиколог, неки амерички политичари такође се придржавају става да је у борби против терориста неопходно сарађивати са Москвом.

Ипак, сматра Коен, противници савеза с Русијом нису мање активни. То се види у уређивачкој политици популарних листова као што су „Вашингтон пост“ или „Волстрит џурнал“, који активно настоје да подгреју украјински конфликт и да заоштре ситуацију у вези с руским бомбардером Су-24 који је оборила турска авијација.

Експерт наводи да се један од главних разлога за несугласице о Сирији тиче председника те земље Башара ел Асада — да ли он треба да остане на функцији или је неопходно да оде с власти.

Коен указује да управо армија Башара ел Асада представља једину копнену војску која је способна да се супротстави терористима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут