Зашто су западни политичари „забринути“ због терориста

04-12-2015 09:38:35 | | / vostok.rs |


Да ли неко верује Обами, који је изјавио да ће Сједињене Америчке Државе и њихови савезници уништити "ИД" и ослободити окупиране територије?

„Да ли неко верује америчком председнику или било којем другом западном лидеру на реч, када они тврде да ће водити прави рат против терористичких група, које је створио управо Запад“, пише портал „Шта они кажу о САД“.

Чини се да су ове изјаве намењене искључиво домаћој јавности. Ипак, нису то западне земље окупиране од стране "ИД"-а. Зашто су онда западни политичари толико забринути?

Вероватно, ова забринутост је још један изговор за освајање нових територија. Када је Обама постао председник САД, неки људи су сматрали да је то добар знак и да ће Вашингтон променити агресивну политику, па ће се одрећи улоге светског полицајца. Посебну наду уливао је и Обамин говор на Универзитету у Каиру, у ком је обећао Блиском истоку промене и отвореност према свету.

Тада блискоисточне земље нису могле да предвиде последице Обамине реторике. Ко би помислио да реч „промена“ у ствари значи „уништавање“, и да ће млади председник-демократа нанети региону много већу штету него што је то урадио републиканац Буш.

Сада Обама обећава да ће победити "ИД". Али на који начин?

Раније је амерички лидер у више наврата истицао да његова земља нема намеру да уништи ову групу, него да спречи њено ширење. У међувремену су поједини амерички генерали успели да испоруче милитантима оружје и муницију, док су војни саветници обучавали припаднике "ИД"-а у Јордану.

Тешко је сада веровати Обами или Оланду, као што се раније тешко веровало Саркозију, будући да они користе "ИД" као инструмент како би остварили своје политичке интересе, који се, узгред, не допадају њиховом становништву.

Није "ИД" тај који ће платити највећу цену, зато што се лидери терориста не налазе у Ираку и Сирији. Они чак нису ни у Паризу или Бриселу. Они су пре свега у Вашингтону, где се конципира нова колонијалистичка политика.

Обама није обећао да ће престати са испорукама оружја терористима, нити да ће обуставити продају сиријске, либијске и ирачке нафте, коју шверцују терористи.

Али уколико Обама буде одустао од продаје наоружања земљама које подржавају "ИД" (а списак тих земаља је прошле недеље обелоданио Владимир Путин), њега очекује судбина Џона Кенедија, који је покушао да учини америчку политику хуманијом.

"ИД" се бори против народа, и само народ може да победи ову творевину, зато што су је западни режими створили.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут