Украјина неће дозволити изградњу „Северног тока 2“

03-12-2015 09:33:03 | | / vostok.rs |


Украјина ће урадити све што је у њеној моћи како би спречила реализацију изградње гасовода „Северни ток 2“ и на ту тему ће разговарати са свим земљама Централне и Источне Европе, изјавио је министар иностраних послова Украјине Павел Климкин.

„У сталном смо контакту са свим нашим колегама како би смо се супротставили изградњи тог гасовода“, рекао је Климкин и додао да се разговори воде како на нивоу стручњака тако и на нивоу државних званичника.

„Пројекат се у потпуности супротставља интересима Европе са тачке гледишта безбедности и диверсификације испорука енергената и не иде на руку интересима земаља Централне и Источне Европе у смислу формирања ефективне мреже транзита гаса у Европу“, додао је он.

Истовремено, рекао је Климкин, пројекат је искључиво политичке природе и нема потенцијала да заживи.

„Већ неколико година скрећемо пажњу да питање гаса у Европи треба да буде економско, а не политичко. Нашим пријатељима у ЕУ предстоји да одлуче да ли је пројекат у складу са регулативама трећег енергетског пакета“, нагласио је украјински министар.

Он је додао да је Европска комисија компетентна да донесе одлуку по том питању и да ће заједно радити на томе да се не дозволи реализација тог гасовода.

Пројекат „Северни ток“ предвиђа изградњу две цеви гасовода укупне снаге 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале преко Балтичког мора до обале Немачке. Споразум акционара пројектне компаније „Њу јуропијан пајплајн“, која ће се бавити изградњом гасовода, потписан је 4. септембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут