Десет доказа да Турска тргује са терористима

02-12-2015 09:28:41 | | / vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је спреман да поднесе оставку ако буде потврђено да Турска купује нафту од терориста ДАЕШ-а (Исламске државе). Он је такође рекао да су све оптужбе о куповини нафте од терориста неприхватљиве и неморалне.

„Да би се уопште причало о томе, потребно је предати доказе“, изјавио је он.

То није први пут да турски председник даје спорне изјаве. Представљамо низ чињеница које указују на то да изјаве турских званичника како Анкара није умешана у трговину нафте са ДАЕШ-ом и нису толико неоспорне.

Снимци из космоса

Прво, руски председник Владимир Путин је у оквиру самита Г20, који је недавно одржан у Анталији, предао доказе да нафта коју производи ДАЕШ на територији Сирије у великој мери завршава у Турској.

„Ради се о огромним количинама нафте која се испоручује из делова Сирије које контролишу терористи. Ми имамо снимке цистерни како даноноћно иду за Турску“, рекао је он.

Путин је тада прецизирао да су снимци направљени из ваздуха, са висине од око пет километара, где се јасно види како цистерне једна за другом нестају иза хоризонта.

Истраживање Гардијана

Друго, британски лист Гардијан спровео је истраживање у којем се наводи да Анкара подржава радикалне исламисте који се боре против председника Сирије Башара ел Асада.

Још од 2012. године, пише Гардијан, џихадисти су се окупљали у турским хотелима и кафићима, одакле су ишли за Сирију, притом се не скривајући од турских власти. Турски бизнисмени су још тада почели да склапају уносне послове са терористима о куповини илегалне нафте. На тај начин ДАЕШ је недељно зарађивао око 10 милиона долара, док су се турске власти држале по страни.

Истовремено, након што је убијен терориста Абу Сајаф, који је био одговоран за управљање нафтним, гасним и финансијским операцијама ДАЕШ-а, на пронађеним хард-дисковима пронађена је информација о директним везама терориста и појединих турских чиновника.

Напад на Су-24

Напад на руски бомбардер Су-24 уследио је само неколико дана након што је руска авијација почела да уништава конвоје цистерни који су превозили нафту из Сирије у различите земље.

Руководилац Центра за Азију и Блиски исток Ана Глазова сматра да толика количина нафте није могла да остане непримећена од стране турских власти, што доводи до закључка да су умешани у тај бизнис.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је истакао да су изјаве о забринутости Анкаре због дешавања у Сирији почеле да пристижу тек након што је руска авијација почела да бомбардује нафтне караване.

„Није случајност да је одмах након тога Турска почела да се понаша, благоречено, нервозно“, рекао је тада Лавров.

Турска опозиција

Заменик председника прокурдске Народне демократске партије у Турској Идрис Балукен изјавио је да је напад на руски војни авион била унапред планирана акција. Према његовим речима, обарање руског авиона може да се протумачи као жеља Анкаре да се умеша у војну операцију Русије коју води против терориста у Сирији.

И бивши посланик турске опозиционе Републиканске народне партије Мехмет Али Едибоглу каже да је продаја нафте један од најважнијих извора финансирања џихадиста, те да са ДАЕШ-ом сарађују како турски, тако и ирачки бизнисмени.

„У извештају који сам направио прошле године, постоје подаци да је у почетку приход од продаје нафте био 800 милиона долара, а да је та сума касније достигла између једне и две милијарде. Такође, постоји информација да је 27 турских и ирачких бизнисмена директно укључено у ту трговину“, навео је Едибоглу.

Он је додао да се и у овом тренутку наставља трговина нафтом која доноси огромне приходе ДАЕШ-у. Из Турске, како је рекао, нафта даље танкерима одлази преко Средоземног мора у различите делове света.

Хапшење новинара у Турској

Главни уредник турског листа „Џумухуријет“ Џан Дундар и дописник Ердем Гул ухапшени су због објављивања информација о испорукама оружја терористима ДАЕШ-а од стране турских власти.

У мају 2015. године лист је објавио фотографије колоне турских камиона. Како је саопштио лист, они су превозили оружје и муницију за милитанте који се боре против владиних снага Сирије.

Према изјавама новинара, снимци су направљени у јануару 2014. године. Тада су представници локалних власти зауставили и претресли камионе који су се кретали према Сирији, ушавши притом у контакт са представницима обавештајне службе Турске. Лист је тврдио да су фотографије доказ да Влада тајно снабдева милитанте оружјем.

Турске власти су у почетку одбацивале оптужбе, тврдећи да се у камионима налазила хуманитарна помоћ. Касније су неки турски чиновници претпоставили да је оружје које се налазило у камионима могло бити намењено туркменским јединицама који се боре у Сирији.

Председник Турске је подржао управо ову верзију. Притом, он је рекао да није важно да ли је у камионима било оружје или не. У сваком случају, камиони су били послати у заштиту интереса Турске у региону, објаснио је он.

Међутим, нешто касније окривљени су и високи представници турске војске генерал Ибрахим Ајдин, пуковник Буханетин Џиханигироглу и генерал Хамза Џелапоглу за формирање терористичке групе и шпијунажу. Они су, наиме, у јануару 2014. године зауставили камион пун сандука на којима је била ознака „медицински препарати“, али након отварања установољено је да су били пуни муниције.

Породичне везе

Својевремено је Министарство иностраних послова Сирије саопштило да је обарање руског авиона Су-24 показало целом свету да турски председник подржава терористе и посаветовало Вашингтон да истражи информацију о томе да је син Реџепа Тајипа Ердогана умешан у незакониту трговину нафтом са ИД.

„Сва нафта испоручена је сину турског председника. Када је Русија почела да бомбардује инфраструктуру ДАЕШ-а и цистерне са нафтом, Турска је почела нервозно да реагује. То је у великој мери утицало и на Ердогана“, рекао је тада сиријски министар иностраних послова Валид Муалем.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков огласио се рекавши да Москва располаже информацијама да је Ердоганов син умешан у прљаве послове трговине нафтом са ДАЕШ-ом.

Односи са терористима

Недавно се појавио снимак на којем је један од лидера „Сивих вукова“ Алпарслан Челик, грађанин Турске и син бившег градоначелника турског града Кебан, отворено говорио како је његова банда убила пилота који се катапултирао из обореног Су-24.

Поред тога, „Сивим вуковима“ се приписује и мноштво других крвавих напада на политичке активисте, као и неуспели покушај атентата на папу Јована Павла Другог.

Према речима портпарола Народне демократске партије Ајхана Билгена, „Сиви вукови“ представљају песницу Партије националистичког покрета, која, са друге стране, подржава режим Ердогана.

Са друге стране, представник сиријске војске Али Мајхуб је рекао да Анкара од терориста добија нафту по веома повољним ценама, као и вредне археолошке предмете покрадене из сиријских и ирачких музеја, а заузврат им пружа војну подршку. Он је истакао да се транспорт из Турске у територију коју држе терористи обавља неконтролисано.

Светски политичари

Посланик француске Народне скупштине Никола Дјуик сматра да Анкара води двоструку игру и бави се трговином нафте са припадницима ДАЕШ-а. Он је оценио да је турски лидер незадовољан операцијом руске војске јер она директно угрожава његове послове.

И бивши председник Либије Емил Лахуд је изјавио да је смрт руског пилота испланирана и условљена везама турског председника са екстремистичким групама у региону.

„Свима је познато да Ердоган подржава фундаменталисте у периоду од преко пет година. Када се појавио ДАЕШ, он их је подржао и дозволио да продају нафту преко Турске“, рекао је Лахуд.

Својевремено је и саветник националне безбедности Ирака Мувафак ел Рубај изјавио да је за осам месеци ДАЕШ продао Турској нафту и гас у вредности од 800 милиона долара.

Упоредо, председник Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да се Турска уопште не бори против терористичке организације Исламске државе, већ да са њом води бизнис.

„Турска је постала база за врбовање терориста који потом одлазе у Сирију. Кроз Турску иду бандити из целог света. Турска се не бори против ДАЕШ-а, она са њима води бизнис, купује нафту, финансира непријатеље ислама, убијајући хиљаде муслимана“, рекао је Кадиров.

И посланик Европског парламента Хавијер Коусо изјавио је да је потребно што пре казнити Турску за „злочиначко гледање кроз прсте терористичким организацијама“.

Бивши премијер Француске Франсоа Фијон рекао је да има доказе да скоро сва нафта коју извози ДАЕШ директно стиже у турске рафинерије. „Трговина се води директно са турским компанијама“, рекао је он и додао да је јасно да се ради о завери Турске и ДАЕШ-а.

Стручњаци

Представник Института РАН за Блиски исток Григориј Меламедов сматра да је веома лако доказати да ДАЕШ шаље нафту у Турску. Проблем је, како је рекао, што се ниједна земља није дипломатски бавила тим питањем како не би нарушала односе са Турском.

Са друге стране, професор Универзитета „Дружба народов“ Јуриј Почта сматра да нафта није једини разлог зашто турске власти сарађују са ДАЕШ-ом.

„Са једне стране, екстремисти представљају оружје за свргавање законски изабраног председника Сирије Башара ел Асада. Поред тога, путевима где пролази нафта шверцују се и наркотици, као и археолошки предмети покреадени из сиријских и ирачких музеја. Русија се умешала у приоритете Турске што је изазвало такву реакцију“, оценио је Почта.

Сличан став изнео је и бивши главни командант НАТО снага Весли Кларк рекавши да ДАЕШ одговара интересима Анкаре јер учествује у трговини нафтом коју узимају из Сирије.

Званична Москва

Руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија има основа да верује да је руски авион Су-24 оборен како би ДАЕШ могао безбедно да испоручује нафту у Турску.

„Имамо основа да верујемо да је одлука да се обори наш авион била диктирана жељом да се обезбеде путеви за испоруку нафте на територију Турске, односно према лукама из којих се она истоварује у танкере“, рекао је руски председник.

„Заштита Туркмена је само изговор“, додао је Путин коментаришући интересе Турске у Сирији.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут