НАТО ликује над сопственим грешкама

30-11-2015 07:07:24 | | / vostok.rs |

Обарање руског авиона у ваздушном простору Сирије покренуло је лавину политичких догађаја на светској сцени. Турска остаје при своме ставу и не жели да се извини Русији, а Русија с друге стране потеже ка веома радикалним потезима те постепено уводи санкције Турској у свим сегментима. О обарању руског авиона разговарали смо са војно-политичким аналитичаром пуковником Гостимиром Поповићем.

Веома су оскудни подаци обарања руског авиона од стране НАТО-а и Турске, док је Русија са своје стране представила све чињенице и доказе. О чему се овде заправо ради?

- Обарање руског авиона у ваздушном простору Сирије где је летео легитимно, и по службеном позиву органа Сирије, представља врло озбиљан догађај који ће тек да остави веома велике последице по савремене глобалне односе, а можда и за будућност. Постоји неколико ствари које су ту веома значајне. Прва од њих је та, да је у старту изнесена неистина – да је авион летео у ваздушном простору Турске, што није тачно. Друга ствар је сам случај обарања авиона, а где је изнесено неколико врло великих неистина када је у питању дејство у ваздушном простору, поготово убојитим средствима ваздух-ваздух. Трећа ствар је да се на сваки начин покушава замаглити ситуација око овог догађаја и да се покушава скренути на неки други колосек, те да се покушава смањити улога Русије у њеној активности на позив легитимних власти Сирије.

Када гповоримо о месту и локацији где се је нашао авион, јасно је утврђено да се налазио у ваздушном простору Сирије у легалној мисији.

Непосредно после његовог обарања било је приче у смислу да се светска јавност заобиђе и да јој се подвале фамозне опомене пилота авиона. Те опомене немају баш никакав значај јер је суштина да је дејство ловачке авијације дефинисано на целој планети, тако да може да се деси само онда када се са највишег места нареди отварање ватре. Пре стискања дугмета за лансирање, једноставно се морало добити одобрење са највишег нивоа командовања, ако је у крајњој линији и био турски авион. О томе нико не говори. Само две тачке постоје одакле је могло доћи такво наређење, а то је Генералштаб турске армије и председник Турске, односно да су то урадили у координацији и да је један од њих наредио такву активност. Пошто то није потврђено, остаје много тога за анализу – чији је то био авион? Да ли је то био авион турског ваздухопловства или неки од НАТО-америчких авиона у бази Инџирлик, или неки од НАТО авиона који су ту патролирали. То још не знамо. Знамо само да се десио тај догађај и да оставља врло озбиљне последице.

Врло је индикативно саопштење САД непосредно после догађаја да они немају с тим ништа, а што у преводу значи да сигурно имају и да се сигурно нешто дешавало и с њихове стране. Упорно се покушавало говорити о четири километра ваздушног простора Турске, а то нигде на овој планети није разлог да се дејствује ловачком авијацијом и да се обара авион који је чак толико и ушао. Испоставило се да авион уопште није био у ваздушном простору Турске што значи да је највећи губитник овог догађаја управо Турска.

Неко покушава из САД и НАТО да поремети односе Турске и Русије, да их врати у неке хладно-ратовске или вруће-ратовске оквире и да на тај начин Турској да врућ кромпир у руку који она једноставно не зна како да држи. Чињеница је да се Турска официјелно није снашла у овој ситуацији, а што значи да њен врх није имао комплетне информације. Чињеница је и да ови из НАТО савеза покушавају све то да замагле. У том правцу Русија вуче врло јасне потезе и јасно је да ће она до краја показати шта је ко урадио и јасно је ко ће и какве последице имати. У том правцу је министар спољних послова РФ покренуо неколико офанзивно-дипломатских акција, а предсеник је наравно наредио праћње бомбардера, ловачком авијацијом.

Према свим стручним проценама пилоти „сухоја“ нису уопште очекивали да би неко могао из ваздуха да пуца на њих. Они су очекивали дејства са земље и зато су летели на 6.000 метара. Очекивали су неке друге врсте ометања, али дејство ловачке авијације нису, а што је неко веома брижљиво планирао те је покушао да мисију Русије у Сирији доведе у питање. Наравно, у томе нису успели и сви даљи догађаји ће говорити о томе да је највећи губитник у свему овоме Турска, а да је добитник, и да ће у наредном периоду имати још снажније активности – Русија.

НАТО ликује над обарањем руског авиона. Столтенберг је изјавио да подржава њиховог партнера-савезника Турску те да подржавају став Турске у обарању руског авиона. С друге стране у Сирији имамо „заједничку“ војну операцију НАТО-а и Русије у борби против ИД. Зашто је то требало Турској или НАТО-у, ако већ заједно дејствују против ИД?Познато је да је направљен и споразум о избегавању сличних ситуација између НАТО-а и Русије.

- НАТО савез под вођством САД до сада није испоштовао ниједан споразум који је направио далеке 1949. године до данас. Тако није испоштовао ни овај који је направљен у делу дејствовања према ИД. У том смислу треба и посматрати ликовања одређених функционера у НАТО савезу који су бриковани од стране Пентагона и Ције. Њима је циљ био да у потпуности одвоје Турску од Русије, да Турској ставе до знања да су они нешто радили и да их на тај начин увек имају у шаци, те да се овај догађај посматра на начин да су они као нешто урадили. Када говоримо о активностима НАТО-а, на захтев Турске одмах је сазван састанак НАТО-а. Међутим, састанак је био „под девет катанаца“ и нико не сме да каже шта се тамо стварно дешавало и шта је све Турска изнела. Они обично дају детаљна саопштења, али у овом случају нису дали. Кључни закључак је да се нешто „иза брда ваљало“ и да је то брижљиво планирана операција, те да се очекивало да ће добити много већу подршку у свету и да ће на тај начин показати неку врсту својих мишића, а што такође нису урадили. НАТО је једноставно пуцао сам себи у ногу, а та нога је Турска.

КАТЕГОРИЈЕ