Влаисављевић: Прогон ћирилице у име ЕУ

11-12-2013 04:17:45 | | Владика Василије/ mojenovosti.com |

У мају 1941. године митрополиту даборобосанском Петру Мученику, кога су касније усташе убиле, усташки повјереник за БиХ – католички фратар Божидар Браво наредио је да у року једног дана престане са употребом ћириличног писма. Митрополит је одговорио да се “Ћирилово писмо не може укинути за 24 сата”.Професор србског језика на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Мирјана Влаисављевић упозорава да иза тежњи за укидање ћирилице у Хрватској не стоје само хрватске неоусташе, него и евроатлантизам, који се са подједнаким презиром односи према ћирилици.

Влаисављевићева у интервјуу Срни оцјењује да Хрватска, која је чланица ЕУ, “прогони ћирилицу баш у име Уније”.
“С уласком Хрватске у ЕУ подудара се и поновно кретање на остатке остатака раздробљеног србског народа у Хрватској. Тамо је учињен геноцид над Србима, а сада укидају и духовно насљеђе које се види у понеком ћириличном натпису“, сматра она.
Професор Мирјана Влаисављевић наводи да се “мора скренути пажња на чињеницу да је латиница писмо евроатлантске цивилизације и културе, те да је ћирилица велика сметња њиховом надирању ка Истоку”.
Према њеним ријечима, “ћирилица као писмо велике Русије и православног Истока стоји насупрот натовске латинице”.
“Евроатлантизам свог јединог непријатеља има у Русији. За евроатлантисте Срби су мали Руси на Балкану и ту је проблем ћирилица“, сматра Влаисављевићева.
Она оцјењује да је Хрватска прогоном ћирилице вредновала неофашизам, који неодољиво подсјећа на вријеме 1941. године, када су усташке власти хтјеле да укину ћирилицу за 24 часа.
“Тадашњем митрополиту даборобосанском Петру Мученику, кога су касније усташе убиле, усташки повјереник за БиХ – католички фратар Божидар Браво упутио је отворено писмо, у којем је наредио да се у року једног дана, маја 1941. године, за 24 сата престане са употребом ћириличког писма“, подсјећа Влаисављевићева.
Митрополитов одговор био је да се “Ћирилово писмо не може укинути за 24 сата”.
“Сада неоусташизам ради исто, хоће да укине ћирилицу за 24 сата, прво у Вуковару, а онда и у цијелој Хрватској. Зато се и поставља питање да ли је то само изворно недјело власти у Загребу, да ли иза таквог потеза стоји и Католичка црква или подивљали неонацизам или су ствари још комплексније“, наводи Влаисављевићева.
Она наглашава да је Република Србска – брана ћирилице, те да је тренутно на дјелу “перфидна идеологија која се протура кроз такозвану обновљену србистику“.
“Обновљена србистика, као покушај да то буде једна национална филологија, на несрећу Срба, догматизовала је двоазбучје, рачунајући да би се увођењем само ћирилице на србским етничким просторима, наводно, Срби одрекли свог великог насљеђа“, сматра Влаисављевићева.
Она закључује да је то само флоскула, те да је “једини пут спаса српству у ћирилици и православљу, те окретању Русији”.