Париз и Палмира говоре истим језиком

27-11-2015 07:26:54 | | / vostok.rs |


Париски напади биће још дуго на дневном реду и требало би обратити пажњу на изјаве светских лидера и политичара после терористичких напада 13. новембра.

Оно што упада у очи је изјава председника Француске Франсоа Оланда: „Француска се налази у ратном стању“. Али зар није Француска већ била у рату на Блиском истоку? Француска је подржавала Америку у многим операцијама. Посебно узимајући у обзир њену лидерску позицију у конфликту у Либији, може се рећи да је Француска већ свакако била у рату.

Нови обрт се сада састоји у томе што је ИД започела рат непосредно на територији Француске. А то што сада француски војни авиони погађају и недужно становништво у Сирији „у име рата“ тек је оправдање за смрт невиних људи. И многе друге званичне изјаве имају у соби сличну логику и двојне стандарде, наводи се у тексту објављеном на порталу Шта они кажу о САД.

Значи, требало би читати између редова. Није било тешко претпоставити да ће за све бити криви мигранти и муслимани који живе у Европи. Осим друштвене дискриминације, на њих ће се обрушити и нове правне мере које ће бити оправдане исто тако убедљивим аргументима као што је „Француска је у стању рата“. У том смислу, очигледно је да се сада сва злодела ИД користе као разлог и оправдање за промену европске социјалне структуре.

У том смислу су више него интересантне речи шефа пољске дипломатије Витолда Вашчиковског да се сиријске избеглице морају наоружати и послати да ратују за своју отаџбину. Наравно, у овој причи је спорно то колико Пољска може да заступа мишљење читаве западне Европе. Ипак, овим речима је заправо мање дипломатским речником изражено оно што Париз, Лондон и друге европске престонице мисле и чине.

Дански посланик Сорен Есперсен је у својој реторици превазишао све: „Ми не пуцамо на места где живе цивили, али ми морамо почети то да радимо. ИД се крије иза жена и деце у селима и градовима и они су уверени да смо ми каваљери и да их нећемо бомбардовати. Ово се мора завршити. Морамо то да радимо, ако знамо да се тамо налазе терористи ИД. Чак су и те жене у већини случајева део система терора. Не би требало више дозвољавати оне ситуације када терористи ИД делују слободно, знајући да за то неће бити кажњени, односно бомбардовани.“

ИД управо тако и мисли. Они прете многим државама које учествују у коалицији на челу са САД, да ће делити судбину Француске. Тако да су у принципу подсвесно понашање цивилизованог света и деловање оних који нападају цивилизовани свет веома слични, а то даје основу за размишљање о исправности нове стратегије. Јер онда испада да и Париз и Палмира говоре истим језиком, а да су тероризам са једне и страх са друге — лице и наличје исте медаље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут