Западни медији: НАТО неће подржати Турску у окривљавању Русије

26-11-2015 09:13:04 | | / vostok.rs |


Западни медији активно анализирају инцидент с руским ловцем Су-24 који су на небу изнад Сирије оборили турски авиони, као и геополитичке последице инцидента на даље решавање светских криза и сукоба. Већина аналитичара склона је мишљењу да овим конфликтом Турска само ствара опасност од ескалације сукоба Русије и земаља НАТО-а.

Амерички „Вашингтон пост“ пише о томе да је овај инцидент „највећа ескалација у сиријском сукобу“ и да може додатно да закомпликује односе Русије и Запада.

„Пад ловца усмерава пажњу на сценарио којег су се Пентагон и његови партнери плашили протеклих месеци: потенцијални сукоб, услед укрштених ваздушних кампања на небу изнад Сирије — с Русијом која подржава владу сиријског председника Башара ел Асада и коалицијом предвођеном САД која се бори против Исламске државе“, пише у тексту.

„Вашингтон пост“ наглашава да сиријска криза сукоб Русије и НАТО-а приближава усијању које односи нису достизали ни у време Хладног рата, чак ни у вези са сукобом у Украјини.

„Њујорк тајмс“ пише да су „кисели односи“ Москве и Анкаре достигли максимум напетости, али турски експерти који су разговарали с редакцијом листа наглашавају да Турска не би никаква дејства предузимала без подршке Вашингтона, а да САД у овом тренутку не теже ескалацији конфликта с Русијом.

„Очекујем да ће обе стране суспрегнути кризу, иако је председник Путин имао низ оштрих изјава, а Анкара сазива НАТО и УН по хитном поступку. Турска не би улазила у сукоб с Русијом без подршке Вашингтона. И потпуно је јасно да САД не желе да повећавају напетост у односима с Русијом“, рекла је у разговору с новинарима турска аналитичарка Верда Озер.

Британски „Гардијан“ у инциденту види вероватноћу ширих последица, пре свега „ризик од сукобљавања разних међународних армија које учествују у операцијама у Сирији“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут