Лавров: Су-24 оборен након напада на танкере Исламске државе

25-11-2015 03:44:21 | | / vostok.rs |

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да је руски бомбардер Су-24 оборен након уништавања нафтне инфраструктуре Исламске државе, рекао је министар иностраних послова Сергеј Лавров у интервјуу страним новинарима.

Лавров је рекао да је на проблем са шверцом нафте скренуо пажњу и свом турском колеги Мевлуту Чавушоглуу.
„Рекао сам, имајући у виду јучерањи случај са нападом турског Ратног ваздухопловства на руски авион, у новом светлу треба посматрати ситуацију са илегалном трговином нафте, уопште са илегалном нафтном индустријом коју су борци Исламске државе створили на територији која се налази под њиховом контролом“, рекао је Лавров.
Инцидент са руским Су-24 личи на планирану провокацију, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Имамо озбиљне сумње у то да се радило о акту намере. То веома личи на планирану акцију“, рекао је Лавров.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу покушао је да оправда акције свог Ратног ваздухопловства нарушавањем границе са Сиријом руског Су-24, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Чуо сам данас од министра Чавушоглуа жаљење због овога што се десило, саучешће. Међутим, све остало у нашем разговору било је усмерено на оправдавање турске позиције“, рекао је Лавров.
Лавров је подсетио турског колегу на Ердоганове речи: кратко кршење ваздушног простора не може бити узрок за примену силе.
Москва је спремна да партнерима пружи податке објективне контроле лета о траси којом се кретао Су-24, рекао је Лавров.
У Москви велики број питања изазива и чињеница да линија за хитне везе Турске није била у функцији ни пре ни после инцидента са Су-24, додао је руски министар.
„Подсетио сам га на то да је на руску иницијативу од почетка операције Војно-космичких снага Русије у Сирији између војног центра Русије и турског Министарства одбране била успостављена директна веза која није радила ни јуче, ни пре тога. То такође изазива велика питања“, рекао је Лавров за стране медије.

Москва ће још једном озбиљно анализирати споразуме и преиспитати односе са Турском, али нема намеру да ратује са њом, додао је Лавров.
„Што се тиче садашњег стања наших односа и споразума које смо ми закључили са турском владом која је сада на власти у Анкари, наравно, као што је рекао председник, озбиљно ћемо проанализирати и преиспитати све то што се сада дешава у нашим односима, у светлу напада који је био изведен на наш авион“, рекао је он.
У сваком случају, Русија неће вештачки стварати проблеме за турске произвођаче и извознике, рекао је министар, али је додао да руски политички званичници засад не планирају посете Турској.
„Биће припремљени предлози за извештај председнику. Надам се да ће све то брзо проћи. Наравно, ми нећемо предлагати ништа што би вештачки стварало отуђење између народа наших земаља“, рекао је он.

Терористи користе територију Турске за припрему терористичких напада у Сирији и другим земљама, изјавио је шеф руске дипломатије.
„Сада говоримо о томе да терористи користе турску територију за припреме својих операција у Сирији и другим земљама“, изјавио је руски министар.
„То није тајна ни за кога“, нагласио је он.
„Према постојећим информацијама, на том подручју се налази инфраструктура терориста, укључујући складишта оружја и муниције, командне центре и центре за снабдевање, и запитао сам се да ли такво интересовање Турске према том рејону, укључујући сталне предлоге да се створи тампон зона на тој територији, заправо значи тежњу да се заштити та структура и спречи њено уништење. Нисам добио одговор“, изјавио је Лавров.

Русија ће након инцидента са Су-24 инсистирати на општем списку не само терористичких организација, већ и канала за снабдевање терориста, нагласио је министар. Москва би могла већ у среду да затражи од секретаријата Уједињених нација да објави информације о каналима снабдевања терориста.
Москва подржава идеју о затварању турско-сиријске границе за снабдевање милитаната, рекао је руски министар иностраних послова.
„Мислим да је то добар предлог (Француске). Мислим да ће сутра председник Оланд детаљније говорити о томе. Били бисмо спремни да озбиљно размотримо неопходне мере за то. Многи говоре да би затварањем те границе била прекинута терористичка претња у Сирији“, рекао је руски министар.