Амерички генерал: Обарање руског авиона било планирано

25-11-2015 03:41:56 | | / vostok.rs |


Обарање руског авиона можда је било провокација турског председника, који има тајни план у сиријском сукобу, сматра бивши генерал америчког ваздухопловства Томас Мекинерни.

Овај турски потез — обарање руског бомбардера Су-24 — морао је унапред да испланира турски председник Реџеп Тајип Ердоган како би продубио јаз између Русије и НАТО-а, изјавио је за „Фокс њуз“ бивши помоћник заменика начелника штаба америчког ваздухопловства, генерал-потпуковник Томас Мекинерни.

Према Мекинернију, напад је унапред испланиран да би се осујетила потенцијална сарадња Русије и НАТО-а у Сирији, где је Турска против курдске фракције коју подржавају Сједињене Америчке Државе.

„Мислим да је турски председник Ердоган намерно изазвао провокацију међународних размера. Турска је била веома секуларна земља, али он је води ка исламском друштву, са шеријатским правом и слично. Зато мислим да можда има скривени план. Он вероватно не би имао ништа против да Русија и НАТО уђу у још један сукоб, попут онога који смо имали у Украјини, што нам није потребно“, сматра пензионисани генерал.

Мекинерни каже да руски авион није могао да прави никакве маневре како би напао туђу територију.

„Вероватно је био на ивици, и то је поштено. Али, не можете да пуцате на некога због тога“, закључује Мекинерни.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут