Русија шаље 300 дизел генератора Криму, Кијеву укида угаљ

25-11-2015 07:47:31 | | / vostok.rs |


Руски министар енергетике Александар Новак је најавио да ће Русија испоручити додатних 300 дизел генератора Криму, који је без струје од ноћи између петка и суботе, 22. и 23. новембра, када су непознате особе минирале стубове за енергетско снабдевање у Херсонској области, на југу Украјине.

„Ангажовали смо се на додатном распоређивању дизел генератора на Криму како бисмо задовољили потребе, нарочито у оним селима где не постоји енергетски систем“, изјавио је Новак за руску радио-станицу Вести ФМ.

На територији Крима уведено је ванредно стање, пошто је без електричне енергије остало око 1,6 милиона потрошача. Крим у великој мери зависи од украјинске струје, пошто чак 70 одсто електричне енергије полуострво добија од Украјине.

Новак је рекао и да се изградња „енергетског моста“ којим ће бити повезана територија руског региона Краснодара са Кримом одвија по плану.

„Све тврдње да су се радови одужили потпуно су неутемељене. Управо је супротно, градња се одвија по плану који смо договорили у пројектној документацији“, казао је министар, и додао да ће прва фаза пројекта изградње моста који ће електричном енергијом снабдевати Крим бити одобрена у децембру 2015. године.

Новак је додао и да би Русија могла донети одлуку о обустави испоруке угља Украјини, што би била контрамера за енергетску блокаду Крима.

„Можда у овој ситуацији, треба да предузмемо релевантну одлуку о окончању испорука угља наших комерцијалних организација које снабдевају угљем украјинске електране“, изјавио је он.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов је рекао данас да је велики број насељених подручја на Криму и даље без струје.

„Нажалост, имамо велики број насељених места где се струја уопште не испоручује, а посебно је за жаљење то што службеници задужени за решавање проблема нестанка струје нису испунили своје задатке“, казао је Аксјонов на састанку кабинета.

Министар Новак је такође јутрос најавио да ће званична Москва данас или сутра обуставити испоруке гаса Украјини због неплаћених рачуна.

Русија је пре мање од два месеца обновила испоруке Кијеву, након што су две земље потписале уговор о обезбеђивању испорука до марта наредне године.

Украјина је од тада, према речима Новака, само једном имала авансну уплату за гас, због чега ће Москва, како је рекао, „данас или сутра“ обуставити испоруке.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут