Изложба фотографија посвећена ратном подвигу Русије и Србије у Првом светском рату

23-11-2015 01:16:36 | | / vostok.rs |

Међународни друштвени фонд који помаже националне свести народа «ЦЕНТАР НАЦИОНАЛНЕ СЛАВЕ»


У Дому Војске Србије у Београду 25. новембра 2015. године биће одржано отварање изложбе архивских фотографија, посвећене ратном подвигу Русије и Србије током година Првог светског рата, и презентација зборника материјала Међународне научно-друштвене конференције „Велики Рат и почетак новог света: актуелни дневни ред за човечанство“, посвећен 100-годишњици почетка Првог светског рата.

У основу експозиције, коју су организовале руске друштвене организације Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног уз учешће Централне изложбене сале „Мањеж“ (Русија, Санкт-Петербург), положени су фото материјали изложбе „1914. Нека се дигне читава Русија у ратни подвиг“, које је доставио Централи војно-поморски музеј (Русија, Санкт-Петербург), Државни архив Руске Федерације (Русија, Москва), Централна Државна архива аудиовизуелних докумената Санкт-Петербурга, као и руски историчар и колекционар Г.Ф. Петров.

У оквиру ове манифестације такође се одржава презентација зборника материјала Међународне научно-друштвене конференције „Велики Рат и почетак новог света: актуелни дневни ред за човечанство“, одржане у Београду 17-18. септембра 2014. године и посвећене 100-годишњици почетка Првог светског рата.

Конференције, уприличена за стогодишњици почетка Првог светског рата, постала је широк међународни дијалог науке и друштва о најактуелнијим аспектима историје Првог светског рата, њиховом утицају на савремено стање у систему међународних односа. У својству водећих организатора конференције наступиле су руске друштвене организације Фонд Андреја Првозваног и Центар националне славе, као и србска друштвене организација „Београдски форум за свет равноправних“. Конференција је одржана уз подршку Министарства иностраних послова Руске Федерације, Одсека за спољне црквене везе Руске Православне Цркве, Владе Србије и Српске Православне Цркве.

Материјали конференције штампани су у Русији на руском, србском и енглеском језику.

На церемонији отварања изложбе и презентацији материјала конференције учествоваће Начелник Генералног штаба оружаних снага Србије Љубиша Диковић, Потпредседник Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног (Русија) Залина Медојева, Председник „Београдског форума за свет равноправних“, Министар спољних послова Савезне Републике Југославије г-дин Живадин Јовановић, Заменик генералног директора Централне изложбене сале “Мањеж“ (Санкт-Петербург) Татјана Ларина, представници Управе Београда, као и други почасни гости.

Изложба ће бити отворена у Београду у оквиру свечаних манифестације, које одржава Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног, до 27. новембра 2015. године, након чега ће бити пренесена у Бања Луку ради одржавања презентације у Републици Србској

У основу изложбе фотографија ушли су јединствени руски и србски материјали (преко 100 фотографија). Експозиција се састоји од неколико тематских делова: објављивање рата (манифести руског императора Николаја II, политичке акције и демонстрације у Санкт-Петербургу); рат на копну (пешадија, артиљерија, коњица); рат на мору и у ваздуху (војна авијација и флота); организација медицинске помоћи на фронтовима и у позадини.

На снимцима је приказана хроника живота руских и србских војника и официра за време ратних дејстава на првој линији фронта, у рововима и земуницама, за време кратких тренутака одмора у теренској кухињи или војној болници. У одељку који је посвећен авијацији представљене су фотографије пилота-извидника, истраживача и бомбардера са авионима и летећим балонима у позадини.

Многобројне фотографије са војно-поморском тематиком: ратни бродови, разарачи, носачи авиона, подморнице са посадом, слике поморских битки. На фотографијама, направљеним у војним болницама, међу рањеницима и медицинским особљем приказане су милосрдне сестре из царске породице.

Осмишљавање концепције, избор и припрему материјала за изложбу фотографија остварили су сарадници Централне изложбене сала „Мањеж“ (Санкт-Петербург).

Почетак свечане церемоније отварања изложбе – 25. новембар у 15:30.

Акредитација за новинаре:

Лариса Павловна Шкљар +7-921-905-74-23 shklyar_larisa@mail.ru (руски медији)
Антон Антанасијевић +38-163-761-17-19 ruanton@mail.ru (србски медији)