Исламска држава претња целом свету

22-11-2015 01:40:16 | | / vostok.rs |


За ефикасну борбу против међународног тероризма потребна је координација свих снага под окриљем УН, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев на 10. Источноазијском самиту.

„Сада, као никада, јасно је да је ефикасна борба са тим злом могућа само путем координације свих снага и са ослонцем пре свега на постојеће међународне институције, укључујући УН“, рекао је руски премијер.

Медведев је подсетио да је Русија за последњих месец дана преживела два велика терористичка напада: минирање авиона А321 изнад Египта и заузимање хотела у Малију, када је погинуло 6 руских држављана.

„Претња која долази од Исламске државе осећа се данас практично у свим земљама. И у Европи и Америци и централној и југоистичној Азији“, нагласио је Медведев, додавши да су и Русија и свет принуђени да се штите.

По његовом мишљењу, веома је важна „консолидована антитерористичка позиција земаља са великим исламским заједницама“ којима припада и Русија.

„Императив за нас — укључујући Азијско-пацифички регион — треба да буде утврђивање правила игре која би била јединствена и обавезујућа за све и формирање стабилне архитектуре једнаке и недељиве безбедности“, додао је Медведев.

„Коришћење технологије у терористичким циљевима и криминализација информационе средине загађују међународну атмосферу и поништавају сва преимућства глобалног информационог света“, рекао је руски премијер.

Он је навео да изазови који се данас налазе пред светском заједницом постају све драматичнији.

„У свету се све више осећа криза ’културе компромиса‘. Повећавају се ризици међуверских, међуцивилизацијских ломова“, закључио је руски премијер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут