Француској ближи „фајтер“ Путин од филозофа Обаме

22-11-2015 08:43:36 | | / vostok.rs |


Амерички аналитичар Ралф Питерс прокоментарисао је у програму „Фокс њуза“ акције Русије на Блиском истоку и рекао да су председници Русије и Француске Владимир Путин и Франсоа Оланд постали ближи један другом, него Бараку Обами.

По мишљењу америчког стручњака Ралфа Питерса, у Сирији је руски лидер извео геополитички војни маневар „огромних, али не историјских размера“.

„Владимир Путин је можда груб, али веома паметан и западна елита га редовно потцењује јер није ишао у ’праву школу‘“, сматра Питерс.

Трагедија у Паризу, по његовом мишљењу, омогућила је Путину да позове читав цивилизовани свет да се уједини.

„Он је такође поступио веома паметно када се брзо обратио Француској са озбиљним војним предлозима, док смо им ми, Сједињене Државе, предали старе циљеве на које нисмо желели да изведемо ударе због колатералне штете и слично. Председник Француске Оланд је затражио од Обаме да пружи Француској помоћ. Одговор је била ужасна прес–конференција одржана у понедељак ујутру у турској Анталији. А шта је Путин урадио? Путин је одмах послао стратешке бомбардере ’Ту‘. То је исто као да САД пошаљу Б–52“, навео је аналитичар.

По мишљењу Питерса, Франсоа Оланд и Владимир Путин се већ боре раме уз раме против Исламске државе у Сирији и раде то за читав свет.

„Људи треба да се замисле како су одједном председници Француске и Русије постали ближи један другом, него председнику Обами“, приметио је стручњак.

То по његовом мишљењу не изненађује.

„Ако учествујете у борби са ножевима, кога бисте желели да видите уз себе: борца или универзитетског филозофа као што је Обама? Ту нема много лупања главом. Француска је била мета напада и Обама је изгубио скоро 500 људи који су у Француској убијени или рањени. По његовом мишљењу, то је био неуспех. Џон Кери је изјавио: ’Напад на Шарли ебдо је био оправдан‘. То је била увреда. Ми смо увредили Французе, док им Владимир Путин помаже. То је највећи геостратешки успех Владимира Путина“, изјавио је Ралф Питерс.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут