Јачање инфраструктуре НАТО–а није заштитило грађане ЕУ од напада

22-11-2015 08:41:08 | | / vostok.rs |


Јачање европске инфраструктуре НАТО–а није заштитило грађане Француске и других земаља Европске уније од терористичких напада, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„НАТО је организација која као свој главни циљ пропагира безбедност грађана оних земаља које су његове чланице. То је највећи адут. Где је била та организација, где је била Северноатлантска алијанса када су у Паризу на седам места прогрмеле експлозије и аутоматски рафали?“, изјавила је Захарова телевизији „Русија 1“.

Према њеним речима, „никаква инфраструктура коју је НАТО тако активно ширио на европском простору, јачајући неке контингенте тамо–вамо, није била довољна да се спасу људски животи“.

Захарова предложила Лондону да се консултује са Русијом о резолуцији о Сирији

Захарова сматра да Лондон уколико жели да поднесе Савету безбедности Уједињених нација нацрт резолуције о операцији у Сирији треба да почне са консултацијама по овом питању са партнерима из Савета безбедности, укључујући Русију.

„Могу да кажем да ако се Велика Британија нечега плаши онда не треба то да ради. Ако постоји жеља да се кроз Савет безбедности Уједињених нација покрене нека своја идеја, треба се ухватити, не за микрофон, него за телефон и дати одговарајуће инструкције свом сталном представнику у Уједињеним нацијама да почне консултације, између осталог и са Русијом. Ми никад нисмо блокирали здраве и на међународном праву засноване иницијативе“, рекла је она.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут