Аустријско оружје веома популарно код ИД

21-11-2015 12:11:44 | | / vostok.rs |


Оружје аустријске производње веома је популарно код бораца Исламске државе, тврди бечки дневник „Стандард“.

„Оружје и муницију из Аустрије смо затекли у Либији, Сирији, Украјини, Малију и Ираку“, рекао је Ник Јензен Џонс из обавештајне службе „Арес“.

Терористи радо користе оружје из фирми „Глок“ и „Штајер Манлихер“, као и гранате предузећа „Хиртенбергер“. Пошто је Аустрија неутрална земља извоз оружја пролази тежу процедуру, те мора бити одобрен од стране министарства привреде, спољних послова и одбране. И поред тих контролних механизама оружје из Аустрије све чешће доспева на црно тржиште и у руке терориста, истиче дневник.

Тако се Влада Турске побунила 2008. године када је код припадника Ал Каиде пронађено аустријско оружје. „Стандард“ је објавио податак да су са 138.000 пиштоља фирме „Глок“ САД подржале опремање полицијских снага у Ираку.

Једна истражна комисија САД проценила је да је четири одсто тог наоружања нестало већ приликом расподеле. На пролеће 2007. Аустрија је забранила извоз у Ирак, а „Глок“ је због тога чак запретио да ће се преселити у САД. Из „Штајер Манлихера“ је 2004. године одобрена испорука 800 пушака Ирану.

Према Јензен Џонсу на тај начин Иран је успео да изради копије, које су сада у рукама терориста у Ираку и Сирији, као и код припадника Хамаса.

Војна индустрија Аустрије, према Рајнхард Мараку из Радне групе за безбедност у Привредној комори Аустрије, има извозну квоту од чак 90 одсто.

„Предузећа без извоза не би могла да преживе“, рекао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут