Русија предлаже да се главним терористима суди као нацистима

20-11-2015 06:42:12 | | / vostok.rs |


Државна Дума и Савет Федерације - горњи и доњи дом парламента Русије - на заједничкој седници 20. новембра усвојили су документ у којем су се заложили за пооштравање кривичне одговорности за терористичке злочине и развој међународне сарадње у борби против тероризма, преноси агенција ТАСС.

„Тероризам је још једном објавио рат свету. Упућен је изазов цивилизацији, нашем друштву, људским правима и слободама, укључујући право гарантовано чланом 20. Устава РФ - право на живот“ - констатује се у документу.

Руски парламентарци истичу да је „природа тероризма нечовечна; његове жртве су обични беспомоћни људи, који живе миран живот“.

„Терористи не штеде ни жене, ни децу. Они рачунају на страх и панику, на раскол у друштву, на слабост народног духа и институција државе“ - наводе аутори документа и истичу да свет има посла „са злом с којим се не може преговарати и с којим је недопустиво успостављати мир“.

Зато, наглашавају, као и нацизам, тероризам, који зову „чумом XXI века“, „мора бити уништен, истребљен до корена, а његови инспиратори и организатори осуђени од стране најстрожег суда човечанства“.

„Ми треба заједно да предузмемо све да тероризам не би имао никакве шансе“ - наводи се у документу.

Руски депутати и сенатори подсећају на последње иницијативе Русије у борби против тероризма, укључујући позив председника РФ Владимира Путина с говорнице Генералне скупштине УН да се „формира заиста широка међународна антитерористичка коалиција“, као и на саопштења Савета Федерације и Државне Думе усвојена ове недеље.

Учесници заједничке седнице такође су истакли неопходност „успостављања широке међународне сарадње са свим државама без изузетка, као и са организацијама и структурама које изражавају спремност за такву сарадњу“.

У том циљу они су обећали пружање „максималне помоћи председнику РФ од стране Федералног парламента на законодавном нивоу, а такође путем средстава парламентарне демократије“.

Осим тога, потребно је „иницирати доношење одговарајућих одлука у међународним парламентарним организацијама, допринети формирању ефикасних међународних институција за превенцију и спречавање делатности међународних терористичких структура уз безусловну централну улогу ОУН и њену Глобалну антитерористичку стратегију у том процесу“.

Још један циљ је усклађивање међународног права и националних законодавстава у сфери превенције и спречавања тероризма.

„Тероризам треба да буде проглашен злочином без застарелости и да се жестоко гони у свим државама на планети“ - наглашава се у документу.

Говорећи о „здравим снагама“ које се супротстављају тероризму, руски парламентарци су се посебно осврнули на саучесништво у тероризму, јер, по њиховом мишљењу, „тероризам нису само одреди терориста и фанатика-самоубица, већ и њихова снажна економска база, разграната мрежа доушника, агитатора и оних који врбују, најмодерније технологије“.

Они сматрају да је неопходно „поспешити међународну сарадњу и размену информација ради спречавања терористичких напада, гоњења терориста и коришћења заједничких мера против оних који помажу терористима“.

„Испоруке оружја терористичким групама, куповина сировина и културних добара од њих - то је саучесништво у њиховим злочинима које треба да се кажњава исто тако одлучно као и радње самих терориста“ - уверени су чланови Федералног парламента РФ.

По њиховом мишљењу, сви који се боре против тероризма „треба да буду јачи и ефикаснији у свему - у војној, судској, политичкој, економској, друштвеној и другим сферама“.

Пошто „савремени међународни тероризам не може и не треба да се повезује с било којом религијом, националношћу или етничком групом“, време је да се „оставе по страни питања који уносе поделе у редове заштитника хуманизма и саме људске цивилизације, да се покаже пример јединства свих нација и слоге у борби против заједничког изазова ".

Депутати и сенатори су предложили и сет законодавних мера усмерених на борбу против тероризма.

Међу њима су: пооштравање кривичне одговорности за тероризам и саучесништво у њему, „укључујући врбовање, агитацију, пропаганду метода и пракси терора, као и финансирање и сваку другу помоћ терористичким групама“.

Осим тога, истакнута је неопходност „јачања мера заштите безбедности цивила током одржавања масовних догађаја, у превозу и на другим јавним местима, и то треба да буде апсолутни приоритет приликом израде одговарајућих нормативних аката“.

Још један предлог тиче се дораде законодавства РФ и норми међународног права „у области миграционе политике ради спречавања свих облика наступања тероризма и међународног криминала“.

У усвојеном документу констатује се неопходност доношења - заједно с федералним јединицама РФ, институцијама грађанског друштва, традиционалним конфесијама, медијима - „потребних мера за превенцију верског, етничког и других облика тероризма, за отклањање његових социјално-економских и идеологических идеолошких корена“.

„Друштву је потребна стабилан имунитет од терористичке заразе и било којих идеја усмерених на распиривање националне или верске мржње, на подривање друштвеног поретка, - тек тада ће сви покушаји екстремиста бити сигурно осуђени на неуспех“ - истичу парламентарци.

Учесници заседања оба дома подржали су одличне мере које предузима председник Русије „у борби против терористичке претње у Русији и ван њених граница, укључујући војну операцију РФ у Сиријској Арапској Републици“ и указали на исправност и утемељеност предлога Врховног команданта да се „примени члан 51. Повеље УН, који даје право држави на самоодбрану“.

Они су такође похвалили „самопожртвовани рад припадника државних органа и специјалних служби, чији су резултати рада омогућили спречавање терористичких напада“.

„Нема сумње да многи од њих нису успели захваљујући активном ставу руских грађана“ - наводе парламентарци и изражавају веру „у снагу грађанског друштва, снагу народног духа и историјско умеће побеђивања“.

„Наше јединство је гаранција националног успеха у борби против тог зла. Заједно ћемо победити, као што су побеђивали наши очеви и дедови!“ - наводи се на крају документа.

Посланици Државе Думе и чланови Савета Федерације на заједничкој седници разматрали су у петак питања борбе против тероризма; на скупу су учествовали и представници регионалних скупштини, традиционалних конфесија, невладиних организација.

Завршено саопштење израдила је специјална група на челу с председником одбора Државне Думе за уставно законодавство и државни развој Владимиром Плигином.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут