Чуркин: Косово се свети Србији због Унеска

20-11-2015 06:17:54 | | / vostok.rs |


Косовске власти се због неуспелог покушаја да приступе Унеску свете Србији суспензијом споразума о успостављању Заједнице србских општина (ЗСО), изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

„Одлука о суспензији споразума о ЗСО је уследила само дан након што је Генерална скупштина Унеска одбила захтев Косова за чланство у ту организацију, што никако не може да буде случајност“, рекао је Чуркин и додао да се стиче утисак да се ради о најбаналнијој освети Приштине.

Руски дипломата је оценио да и сама кандидатура Косова за Унеско говори о томе да Приштина није спремна на компромис, будући да је у оквиру бриселских преговора одбила да преговара са Београдом о питањима заштите српске културне баштине на територији Косова и Метохије.

Чуркин је изразио забринутост и за положај Срба на Косову, с обзиром на то да се непоштовање имовинских права Срба директно одражава на њихов економски положај и могућност преживљавања.

„Најалармантнији случај је тужба која је подигнута против православног манастира Високи Дечани око власништва околног земљишта, које по закону припада Србској православној цркви“, додао је Чуркин.