Бактерије имуне на лекове шире се планетом

20-11-2015 10:46:13 | | / vostok.rs |


У Кини је пронађен ген који је одговоран за имуност на колистин, антибиотик из класе полимиксина, који се сматрају антибиотицима последње генерације. Они се користе када други препарати не могу да униште опасне микроорганизме, наводи лист „Lancet Infection Diseases“.

Донедавно, грам негативне бактерије, добијајући отпорност према антибиотицима, остале су имуне на утицај полимиксина. У 2012. години, Светска здравствена организација прогласила је колистин, један од препарата ове групе, животно важним за здравље човека. Ипак, то није засметало кинеским фармерима да у великим количинама дају колистин свињама и пиладима, како би стимулисали њихов раст.

Као резултат, како су открили Ји Јун Лиу и његове колеге из Јужнокорејског пољопривредног универзитета, настао је први науци познати ген отпоран на колистин, који са лакоћом прелази са једне бактерије на другу.

Штавише, овај ген је већ широко раширен у Јужној Кини — пронађен у 15 одсто узорака меса и код 21 одсто животиња, чија је крв узета на анализу од 2011. до 2014. године. Још опасније је то што је ген отпорности према колистину почео да игра своју улогу у болестима човека — пронађен у 16 од 1.322 узорака мокраће и крви, узетих на анализу у болницама региона.

Ген лако прелази са једне бактерије на другу, јачајући њихову отпорност на антибиотике, за разлику од других сличних мутација чије ширење је ограничено на најближе потомке мутираног микроба.