Иванцов: Русиja подржава Републику Српску и прецизно разграничавање надлежности

19-11-2015 06:35:20 | | / vostok.rs |

Амбасадор Русије у БиХ, о захтевима за преиспитивање споразума: „Дошло је време да се заустави понижавајуће међународно туторство над БиХ“


Захтеви за преиспитивање Дејтонског споразума су веома опасни, јер БиХ, као заједничка држава, постоји директно захваљујући овом споразуму. Увек смо чврсто бранили "Дејтон" и данас смо на том фону. Дошло је време да се заустави међународно туторство над БиХ!

Овим речима амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов скенира тренутну политичку ситуацију у Босни и Херцеговини, а поводом 20. годишњице Дејтонског мировног споразума.

Иванцов тврди да Русија даје пуну подршку развоју државе БиХ на основу дејтонских принципа и домаћег договора, а да се залаже за укидање међународног туторства у БиХ.

- Као и пре 20 година, Русија је заинтересована за развој босанско-херцеговачког друштва на темељу Дејтонског мировног споразума и својим међународним ауторитетом свеобухватно помаже и пружиће подршку како би норме и принципи међународног права прописани у Споразуму били строго поштовани - истакао је Иванцов.

* У чему је суштина Дејтонског споразума?

- Дејтонски мировни споразум је основ постојања савремене БиХ. Није тајна да га различите унутрашње и спољнополитичке снаге често тумаче на различите начине и покушавају да га прилагоде према себи. На пример, неки представници међународне заједнице су више пута покушавали да "регулишу" оно што не ради тако како би они желели. Оваквим необразложеним мешањем они су само изазвали већу јурњаву и збрку.

* Званични став Москве је да треба угасити Канцеларију високог представника у БиХ?

- Дошло је време да се заустави понижавајуће туторство над независном босанско-херцеговачком државом, да се престане с диктирањем правила понашања као и с држањем предавања о томе шта БиХ мора да ради, а шта не. Треба подстицати директни разговор међу заинтересованим странама и не мешати се у унутрашња питања БиХ.

* Све чешћи су ставови из дела међународне заједнице да треба мењати "Дејтон"?

- Зашто ми уопште треба да говоримо о променама Дејтонског споразума? Његово преиспитивање је веома опасно јер БиХ као заједничка држава постоји директно захваљујући њему. "Дејтон" је креирао прецизну, мада доста компликовану структуру државног уређења, која узима у обзир многобројне особитости БиХ као мултиетничке и поликонфесионалне државе.

* Шта је решење за стабилност БиХ?

- У сваком случају, у ком правцу треба да иде БиХ и како да промени свој устав, то морају да решавају народи у БиХ стриктно у складу са дејтонским принципима, а не међунарадна заједница.

* Званичници Републике Српске су захвални Русији на доследном поштовању "Дејтона"?

- Да поновим да је Русија увек подржавала Дејтонски мировни споразум, активно је бранила тај уговор и наш став није се променио. Наравно, ми подржавамо Републику Српску по питању очувања принципа "Дејтона" које подразумевају једнакоправност свих народа, суверенитет и независност БиХ и прецизно разграничавање надлежности централне и ентитетских власти.

С.Мишљеновић,


КАТЕГОРИЈЕ