Грушко: НАТО има ограничене ресурсе за одбијање претњи тероризма

19-11-2015 10:52:57 | | / vostok.rs |


НАТО поседује веома ограничене ресурсе за одбијање претњи тероризма, чиме се и објашњава одсуство обраћања Француске за помоћ Алијанси након терористичког напада, рекао је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„НАТО има ограничене ресурсе за парирање претњама тероризмом. НАТО, како је познато, као организација практично не учествује у контратерористичким акцијама и пре свега, питања борбе са тероризмом вероватно се односе на компетенције унутрашњих органа“, рекао је Грушко.

Према његовим речима, познато је само за један случај употребе Петог члана Вашингтонског договора.

„То се догодило 11. септембра 2001. године, при чему иницијатори употребе петог члана нису биле САД које су настрадале од терористичког напада, већ европски савезници. И у техничком смислу употреба овог члана је била изражена кроз ’Авакс‘ (AWACS, Авијациони комплекс радио-откривања и навођења), којим земље НАТО-а заједно управљају у Сједињеним Државама за патролирање ваздушним простором у овој земљи“, навео је Грушко.

Раније се Француска обратила ЕУ за помоћ због напада терориста у Паризу. Према речима шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, министри одбране свих земаља ЕУ су спремне да пруже помоћ француским властима.