Путин: Појединци из 40 земаља финансирају ИД

16-11-2015 08:02:19 | | / vostok.rs |


Руска Федерација је на самиту Г20 навела примере који показују како су физичка лица из 40 земаља, укључујући и „велику двадесеторицу“, финансирала терористе, изјавио је руски председник Владимир Путин у Анталији.

Русија је на самиту Г20 навела примере који показују да физичка лица из 40 земаља, укључујући „двадесеторицу“, финансира терористе, рекао је руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре након овог међународног скупа који је одржан у турском граду Анталија.

„Ова тема (борба против тероризма) била је једна од кључних. Борба против тероризма, посебно после трагичних догађаја с отимањем талаца и погибијом људи у Паризу, али наравно, сви разумемо и о томе смо говорили, да треба пресећи путеве финансирања терористичке делатности“, рекао је Путин.

„Навео сам примере који су у вези с нашим подацима о томе да физичка лица финансирају разне одреде Исламске државе у разним земљама. Финансирање, како смо установили, иде из 40 земаља, укључујући неке земље ’двадесеторице’“, саопштио је руски лидер.

Он је, такође, навео да је на самиту „двадесеторице“ у Анталији Русија приказала снимке из космоса који показују колике су размере трговине нафтом с Исламском државом.

„Показао сам нашим колегама наше снимке из космоса, из авиона, на којима се јасно види какве размере добија ова незаконита трговина нафтом и нафтним прерађевинама – колоне аутомобила протежу се на десет километара, тако да се с висине од четири до пет хиљада метара они губе с хоризонта“, рекао је Путин на конференцији за новинаре након самита Г20.

„То изгледа као систем за транспорт нафте. С колегама смо о овом питању, наравно, разговарали, надам се да ћемо наставити тај рад који је, по мом мишљењу, изузетно важан за борбу против тероризма“, додао је руски председник.

Он је нагласио да се свет суочава с новим изазовима које је тешко решавати самостално, о коме год да је реч.

Сиријска опозиција за сарадњу с Русијом

Русија је успоставила контакт с делом наоружане сиријске опозиције која је спремна да почне антитерористичке акције против Исламске државе, уз услов да има подршку из ваздуха, рекао је Путин.

„Плаше се да нам одају територије које не треба да гађамо плашећи се да ћемо управо њих нападати, да ћемо све обманути. Очигледно је да о нама креирају мишљење полазећи од сопствених представа о врлини. Али ја могу да потврдим да смо сада, како се каже на бојном пољу, успоставили контакт с делом, не са свима, такозване непомирљиве, чак наоружане сиријске опозиције, која нас је сама молила да не гађамо оне положаје које они контролишу“, рекао је Путин и додао да се Русија држи тог договора.

„И не само то, управо тај део наоружане сиријске опозиције сматра да је могуће да почну активна борбена дејства против терористичких организација, пре свега против Исламске државе, у случају да их подржимо из ваздуха, и ми смо спремни да им пружимо ту подршку“, нагласио је председник. Он је додао да ће се, ако се то догоди, армија Башара ел Асада с једне стране и опозиционе снаге с друге стране борити против заједничког непријатеља.

„Чини ми се да то може да постане одлична основа за каснији рад и на платформи политичког решавања кризе“, рекао је Путин.

Русија спремна за дијалог са Западом

Руски председник је, такође, рекао да је Русија увек спремна за дијалог са западним партнерима и да ће, ако они сматрају да је дошло време да мењају односе, Москва то поздравити.

„Чини ми се да заиста, на експертском нивоу, на нивоу разматрања проблема у сваком случају, постоји очигледна заинтересованост да се обнови рад у многим правцима, укључујући и економију, и политику, и безбедност“, навео је Путин.

Он је додао да критике поводом деловања руске авијације у Сирији на самиту Г20 практично није било.

„Све у свему, та критика готово да се није могла чути, а и тешко нас је критиковати. Када нам говоре да не нападамо где треба, ми одговарамо: дајте циљеве. Не дају нам их. Не ударамо где треба? Реците где треба. Такође не дају. Како онда да нас критикују“, запитао се Путин. Према његовим речима, Русији је у борби против Исламске државе потребна подршка европских земаља, САД, Саудијске Арабије, Ирана, Турске, како би она била успешно окончана.

Путин је додао да су о томе веома детаљно разговарали лидери „двадесеторице“. Путин је, такође, рекао да Русија и Турска могу да пронађу заједничке тачке у вези са Сиријом. Према његовим речима, турски председник Реџеп Тајип Ердоган говорио је о неопходности да се проблем реши политичким путем.

„Никакве проблеме нисам приметио, чак напротив, можемо да констатујемо извесно зближавање наших ставова. Председник Турске је човек директан, отворен и веома једноставан, али веома искусан и очигледно тежи проналажењу решења, због тога сам с њим јуче веома дуго разговарао и о билатералним односима и о решавању сиријске кризе. Чини ми се да можемо да нађемо заједничке тачке које ће нам омогућити да постигнемо успех“, рекао је Путин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут