„ПРАВОСЛАВНИ АКТИВИСТИ „ ПРЕКИНУЛИ ПРЕДСТАВУ У МХТ

02-12-2013 03:26:15 | | / mojenovosti.com |

У МХТ „Чехов „ (Московски худужествени театар) у четвтак вече( 28.нвембра ) „Православни активисти“ на челу са својим вођом Дмитријем Ћорионовим,познатим као Ентео, су упали у позориште и накратко прекинули извођење представе Константина Богомолова „Иделани муж.Комедија „,јављају руске агнеције и портали позивајући се на изјаву више извора са фејзбука и сведочење музичког промотера Александра Чепарухина који је у четвртак био у позоришту као гледалац.

У четвртак вече, 28.новембра се на фејзбуку појавило саопштење:
„При крају другог чина на сцену је изашао жалосно чувени провокатор Ентео са групом истомишљеника.Они су узвикавли :“ Како можете толерисати издају наше вере ?Због чега толико мрзите Христа, зар га ради нас нису распели?“
На авансцени је настала туча.Обични гледаоци и бински радници, запослени у МХТ свукли су провокаторе са сцене.Кроз десет минута почео је трећи чин“, каже се у саопштењу управе МХТ које се појавило на фејзбуку.

Очевидац Алексндр Чепарухин, музички промотер је рекао репортеру Риа Новости :
„Вечерас на представи „Идеални муж“ у МХТ, седео сам у другом реду и видео како је на сцену изашао Ентео с православном девојком.Тамо није било никакве гужве, они су се појавили иза кулиса поптпуно у ритму стила представе и почели да вичу :“Шта ви то радите ?“ „Зар не схватате?““То што чините је свртогрђе „ „Прекините !“и још понешто у том стилу.

Девојка је сасвим природно почела да плаче.Да је то био глумачки наступ, деловао би веома снажно „, испричао је Чепарухимн.

Он је још рекао да му је одмах било јасно да то није био никакав „додатак јелима „ у представи, него реални Ентео са реалном православном девојком који су се показли у најпресуднијем моменту представе, па да је то био њен део, то би био и најуспешнији сегмент режије. А многи гледаоци су у тако нешто и поверовали: да се ради о пи-ару компаније режисера Богомилова.Али се затим на сцени појавило много људи међу којима и обезбеђење и провокатори су одстарњени са сцене.Представа је настављена после десетак минута.“

Управа Градске полиције Москве је саопштила да су два лица због хулиганства почињеног у МХТ привдена, а прес лсужба МУП је обавестил јавност да је у току вођење административног поступка против њих и утврђивња одговорности.
Сведочења још неких „учесника догађаја „Ирина Черкасова (на фејзбук страни ) :“Ентео с пратиљом је тамо на карју другог чина извео свој јесењи пеформанс.После сцене плеса Чонишвили с Матвејвим ускочило је неколико људи који су почели да вичу: зашто мрзите Христа, он је ради вас умро. На сцену је ушло особље позоришта и настала је гужва.Публика није схавтила шта се збива, да је ту Ентео умешао прсте, па су мислили да је то део представе.Један део дворане, отприлике око 15 од сто, пошао је у првацу гардеробе и почео да узима ставри.Остали су шокирани седели у сали очекујући даљи развој догађаја.Касније је представа настављена“.
Изјава редитеља Константина Богомолова( на фејзбуку ):“Мислим да не треба парвити рекламу тој будали“.

С друге стране, активиста Мисионарског центра који носи име пророка Данила, Дмитриј Ентео ( Цорионов ) раније је написао на Twitteru да је на сцени МХТ „Содома, хуљење на светиње „ обећавши:“Ми ћемо с тим завршити „.Циљ своје „акције „ Дмитриј Ентео овако објашњава на друштевној мрежи:
„Мој задатак је био да проверим вердостојност информације о људима који су били у шоку од оног што се дешавало на сцени МХТ.У једном моменту кад је за време представе напетост дошла до врхунца, нисмо могли више издржати, па смо морали изаћи на сцену,и обратити се публици позивајући присутне на њихову савест.Објаснили смо да се на сцени дешава паклено богохуљење :гола жена обешена за таваницу изиграва распетог Исуса Христа, а глумац који игра свештеника –хомосексуалца моли се за њу.То је дубоко повредило наша верска осећања.“

Православни активиста је додао да он сматра како ова представа крши закон о забрани вређања религиозних осећања и саопштио како се прикупљају потписи за њену трајну забрану.

Подсећамо да је „Иделани муж „ премијерно изведен у фебруару 2013. Ова представа рађена по мотивима дела Оскара Вајдла је, како је оценила руска позоришна критика, друштвена сатира савреене Русије, постла је један од главних сценских догађаја текуће позоришне сезоне и номинована је за нациоалну награду из области позоришта „Златну маску „.



Редитељ Богмилов је иначе познат по својим провокативним и радикалним предствама које садрже елементе сатире на савремену друштвену стврност у Русији.
Ових дана је познати режисер Константин Бгомилов подигао велику прашину у јавности својом изјавом да олази из МХТ и да прекида рад на својој најновијој педстави „Карамазови „ по Достојевском.Показало се, на срећу и за представу и МХТ, а највише за публику, да је то био само маркетинишки трик чувеног редитеља и да су његове иноваторске инсценације најславнијег романа Достојевског доживеле, и то са великим успехом, већ неколико претпремјерних извођења.