Лавров: Постигнут јединствен став о будућности Сирије

15-11-2015 10:12:23 | | / vostok.rs |


Учесници мултилатералних преговора о решавању сиријске кризе у Бечу потврдили су да будућност Сирије треба да решава сиријски народ, а то се односи и на будућност председника те земље Башара ел Асада, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након самита.

„Потврдили смо да ће о будућности Сирије одлучивати искључиво сиријски народ. То се, безусловно, тиче и судбине председника Асада и судбине било ког другог политичара у тој земљи“, рекао је руски министар на конференцији за новинаре у Бечу.

Учесници самита су се такође договорили да преговори сиријске владе и опозиције треба да буду одржани најкасније до 1. јануара, рекао је Лавров.

„Данас смо утврдили конкретне кораке које је неопходно предузети у том правцу, имајући у виду молбу, односно захтев колегама из Уједињених нација, Стефану де Мистури и његовим сарадницима, да окупе владу и опозицију што је могуће пре, ако је могуће не касније од 1. јануара“, изјавио је Лавров.

Према његовим речима, Влада Сиријске Арапске Републике „већ је информисала господина де Мистуру о саставу своје делегације“.

„Сада је важно да он помогне да се одреди састав делегације сиријске опозиције“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, власт и опозиција у Сирији дужни су да се током наредних шест месеци договоре о формирању владе националног јединства.

„Желимо да се сиријске делегације, када почну да преговарају, током шест месеци оријентационо, договоре о заједничкој влади, својеврсној влади националног јединства која ће решавати актуелна питања“, рекао је Лавров.

Међународни сусрет о Сирији у Бечу је завршен, а на њему су учествовали представници Русије, САД, Уједињених нација, Француске, Велике Британије, Немачке, Саудијске Арабије, Турске, Ирана и других држава региона, као и представници Европске уније, Лиге арапских држава и Организације за исламску сарадњу.

Лавров је рекао да је задовољан резултатима састанка „групе за подршку Сирији“ у Бечу.

„Веома сам задовољан тиме што је одржан састанак међународне групе за подршку Сирији. Захвални смо колегама за подршку нашем предлогу да у састав те групе буде укључен генерални секретар Лиге арапских држава и он је учествовао у састанку данас. Данас је подржан и наш предлог да генерални секретар Организације за исламску сарадњу буде укључен у састав наше групе“, рекао је министар.

Према његовим речима, радикалне организације Исламска држава, Нусра фронт и друге терористичке групације треба да постану заједнички циљ који треба уништити. Русија је потврдила спремност да координира акције са међународном коалицијом за борбу против Исламске државе и других терориста, коју предводе Сједињене Америчке Државе, рекао је Лавров.

„Поново смо потврдили спремност Руске Федерације да координира своје акције против Исламске државе и других терориста са коалицијом коју предводе Американци, као што је рекао председник (Русије Владимир) Путин у недавном интервјуу руским медијима“, рекао је Лавров.

Координација састављања јединственог списка терористичких организација поверена је Јордану.

„За време које је прошло од нашег претходног сусрета читав низ земаља представио је своје виђење овог списка терористичких организација и ми смо се данас обратили Јордану с молбом да нам помогне да координишемо припрему јединственог и свима прихватљивог списка терористичких група, који ће затим потврдити Савет безбедности Уједињених нација“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут