Савезници САД, разочарани у коалицију, траже сарадњу с Русијом

14-11-2015 09:45:27 | | / vostok.rs |


Савезници САД у борби против Исламске државе имају сопствене приоритете и циљеве и своје ставове о решавању сиријског сукоба, због чега је коалиција неефикасна, пише Индепендент.

Коалиција под вођством САД, створена да докаже да ваздушни напади у Ираку и Сирији нису само западна иницијатива, круни се, сматра аутор чланка. Саудијска Арабија и друге земље Персијског залива сада практично не учествују у војним операцијама. Њихови напори су усредсређени на Јемен, где се испоставило да им није лако да се супротставе устаницима Хутима које подржава Иран. Огромна већина ваздушних напада Турске није усмерена против ИД, него је уперена на објекте Радничке партије Курдистана.

Савезници САД све радије се окрећу Русији. Јордан активно одржава везе с Москвом, предајући јој координате опозиционих снага које Аман одржава с провинцијом Дера, пише аутор чланка. Раније је Русија од САД тражила информације о групацијама које подржава коалиција како би избегла губитке међу устаницима док напада положаје ИД, али је Вашингтон одбио да јој достави те податке.

Јордански краљ Абдулах Други, један од најближих савезника Запада, изјавио је да је Москва кључна у дипломатском решавању кризе у Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут