Украјина забранила учешће руских инвеститора у приватизацији

11-11-2015 08:46:06 | | / vostok.rs |


Украјина разматра увођење додатних мера ограничења за учешће руских инвеститора у процесу приватизације државних компанија, саопштио је украјински министар економског развоја и трговине Ајварас Абромавичијус.

Још увек се ради се на закону, објаснио је он, који би забранио учешће у приватизацији инвеститорима који воде порекло из земаља-агресора, као и лица која представљају интересе тих земаља.

Украјински министар сматра да је изузимање руских инвеститора из приватизације украјинских предузећа разумна мера предострожности, али и да је неопходно ограничити могућност да се већ приватизоване фирме касније препродају.

У случају да неко наруши закон, фирма би се аутоматски вратила у посед државе, истакао је Абромавичијус.

Раније је шеф украјинске Државне фискалне службе Игор Билоус изјавио да од приватизације у 2016. години очекује прилив од око 1,4 милијарде долара, у случају да Врховна рада усвоји неопходне законе.

Украјинске санкције против Русије

Блокада рачуна, забрана закључивања уговора и обустава испуњења финансијских и економских обавеза само су део украјинских санкционих мера које против Русије ступају на снагу 17. новембра.

Украјинска Национална комисија за хартије од вредности је саопштила да ће се санкције односити на сва правна и физичка лица која се налазе на списку Савета националне безбедности и одбране Украјине од Русије.

Раније је украјински председник Петро Порошенко саопштио да је Кијев увео санкције Русији у виду забране уласка у земљу појединим лицима, као и блокаде њихове имовине. У списку се налази 382 физичка и 105 правних лица, међу којима је 28 банака и 25 авио-компанија. Санкције су уведене на период од годину дана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут