Матвијенкова: БРИКС је најефикаснија платформа

11-11-2015 08:39:43 | | / vostok.rs |


БРИКС представља једну од најефикаснијих интеграционих платформи и наставља да шири свој утицај у свету, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Из године у годину платформа БРИКС шири свој утицај у свету. БРИКС треба посматрати као једну од најефикаснијих платформи“, рекла је Матвијенкова за Спутњик.

Она је оценила да међу члановима БРИКС-а нема принципијелних мимоилажења у ставовима, и све земље-чланице показују заинтересованост за продубљење сарадње.

„Морам да нагласим да наша сарадња није уперена ни против кога. Ми сарађујемо искључиво у интересу наших земаља, а потенцијал је огроман“, истакла је Матвијенкова.

Она је такође рекла да су земље БРИКС-а заинтересоване за међупарламентарну сарадњу, и она ће вероватно бити организована путем годишњих форума.

„Поред тога, могуће је и формирање радних група која ће се бавити сарадњом у одређеним областима“, рекла је Матвијенкова и додала да се сва та питања тренутно разматрају.

Матвијенкова је у уторак допутовала у Бразил, где ће разговарати о унапређењу парламентарних веза у сфери економије и културе.

БРИКС је енглеска скраћеница и економски појам који се односи на растући развој привредног потенцијала Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике. Државе БРИКС-а имају преко 40 одсто светског становништва, односно 25 одсто копнене територије.