Руски стручњаци: Приштина неће одустати од Унеска

11-11-2015 08:16:37 | | / vostok.rs |


Руски стручњаци сматрају да Приштина неће одустати од покушаја да уђе у Унеско.

Политички аналитичар, виши научни сарадник Института Европе РАН Павел Кандељ сигуран је да ће Косово опет покушати да постане чланица ове организације.

Стручњак Међународног института друштвено-политичких студија Владимир Брутер изјавио је за Спутњик да би, у случају да је Косово примљено у Унеско, следећи корак био њен покушај да ступи у Уједињене нације.

Одговарајући на питање шта би са политичке тачке гледишта значио пријем Косова у Унеско, Брутер је рекао да би то био „врло опасан преседан“.

„Видимо да чак и каталонски и шкотски сепаратисти, који отворено говоре да им је крајњи циљ постизање независности, схватају да се то једнострано не може радити. Овде је циљ исти, само што Косово покушава да све то опет једнострано уради, без сагласности Србије“, нагласио је он.

Коментаришући ситуацију на Косову на којем, како каже, влада криминал, Брутер је рекао да ће Косово имати подршку Запада све док им таква ситуација буде одговарала.

„Запад ће затварати очи пред криминалом. Када они одлуче да је време да нешто измене, они ће то глатко урадити“, наглашава он.

Стручњак је рекао да је потез Приштине да Косово постане чланица Унеска био покушај да се види како би реаговала светска заједница да је Косово хтело да закуца на врата неких других светских институција.

На питање да ли то што Приштина није успела указује на неке промене у односима међу државама, Брутер каже да је важну улогу одиграло то што се однос између Запада и држава Африке, конкретно земаља Блиског истока, значајно погоршао.

„Проблем миграције је овај однос охладио и степен утицаја, макар у овом тренутку, значајно се смањио“, закључује он.