Чепурин: Русија ће стајати уз Србију

10-11-2015 09:03:07 | | / vostok.rs |


Велика дипломатска победа србског народа, њене дипломатије, српске цркве је одбијање предлога Албаније за улазак Косова у Унеско и то је изузетно важна ствар и за даље преговоре Београда и Приштине и због тога што је Србија осетила да има значајну међународну подршку, изјавио је данас амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Чепурин је то рекао грађанима који су се на позив организације Србског сабора Заветници окупили испред Амбасаде Русије у Београду како би се захвалили за руски вето на резолуцију о Сребреници, као и због подршке одбијању Косова у Унеско.

Чепурин, који је примио представнике Заветника, нагласио је да ће се Русија увек трудити да подржава Србију, „као и пре 50, и пре 10 и пре 200 година“.

„Стајаће уз Србију, не само због пријатељских веза, него и због тога што сматрамо да Србија има апсолутно све правне разлоге и води своју борбу за Косово у складу са међународним правом и праведношћу“, рекао је руски амбасадор.

Чепурина су испред амбасаде поздравили окупљени, који су носили слике руског председника Владимира Путина, транспаренте на руском „Хвала вам, браћо“, „Напред Русија“, као и руске и српске заставе.



Он је поновио да проблем Косова једино може да се реши на основу Резолуције 1244 СБУН.

Навео је да су и Србија и Русија, без обзира на огроман притисак без преседана који су осећале, успеле да спрече пријем Косова у Унеско.

Амбасадор је навео да су против пријема Косова биле све земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република), а оне, како је истакао, чине готово 50 одсто светског становништва и готово 50 одсто светског БДП-а.

„То је велика снага, сила и подршка и ја мислим да Србија сада може да води преговоре са приштинским властима, узимајући у обзир ову снажну подршку, и то јесте шанса за Београд“, рекао је Чепурин новинарима.