Мутко оптужио шефа комисије ВАДА да је прекорачио овлашћења

10-11-2015 01:12:18 | | / vostok.rs |


Шеф независне комисије Светске антидопинг агенције (ВАДА) Ричард Паунд злоупотребио је свој положај, изјавио је министар спорта Русије Виталиј Мутко.

„Постоји извештај комисије, мишљење господина Паунда, који је мало прекорачио овлашћења комисије“, саопштио је руски министар спорта Виталиј Мутко.

Шеф Министарства спорта Русије сматра да оцена руског система за борбу против допинга, коју је изнео Паунд, има јасан политички карактер.

Мутко је скренуо пажњу јавности на сумњиви карактер извора на основу којих су изведени закључци комисије.

„Сви закључци комисије, ако погледате извештај, позивају се на неке непроверене изворе, на неке непотврђене чињенице. Све су то сада неке спекулације“, изјавио је Мутко.

Кремљ није коментарисао ситуацију са коришћењем допинга од стране руских атлетичара. Став је већ изложио министар спорта Виталиј Мутко, рекао је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Ако има неких оптужби, оне треба да буду поткрепљене некаквим доказима. Све док се не чују неки докази, тешко је прихватати оптужбе. Оне су прилично неосноване“, рекао је Песков.

ВАДА је препоручила да Русија буде искључена из такмичења која се одржавају под окриљем Међународне атлетске федерације (ИААФ).

Осим тога, специјална комисија Светске антидопинг агенције позвала је да 5 тренера и 5 атлетичара буде доживотно суспендовано због кршења антидопинг правила.

Комисија тражи и да се руски Антидопинг центар лиши акредитације, као и да отпуштен буде његов директор Григориј Родченков, који је, ако се верује извештају, уништио 1.417 допинг-тестова три дана пре провере ВАДА.