ПРЕПИСКА ПОРОДИЦЕ РОМАНОВИХ НА АУКЦИЈИ У ЖЕНЕВИ

28-11-2013 11:43:46 | | / mojenovosti.com |

Преписка чланова породице Романових истакнута је на акукцији „Царска Русија „ која ће се одржати у Женеви 9.децембра у аукцијској кућиHotel des Ventes, саопштили су представници аукцијске куће.

На аукцији ће се наћи и преписка велике кнегиње Олге Николајевне која је добила титулу принцезе Виртемберијске и живи у Штутгарту. Реч је о преписци коју је принцеза од Виртемберга водила са својим оцем, руским царем Никлолајем I и братом Александром II.

На продаји ће се наћи 246 предмета из различитих приватних колекеција са укупном процењеном вредношћу од преко милион швајцарских франака.
Поред писама, понуђене су и фотографије Романових,велелепне вазе израђене у Царској порцеланској фабрици 1849.г. које су припадале цару Николају И,златна табакера са емајлом и драгим камењем на којој је и минијатурни портет цара Александра И, као и многи други предмети.

Посебно интересовање купаца може изазавати баш преписка чланова царске куће.Више од 230 необјављених писама цара Николаја I и Александра II и њихових породица откривају политичка убеђења и интимне тајне представника династије Романових.Императори деле с принцезом своје мисли о политичкој ситуацији у Европи.

Тако на пример, Николај I саветује принцезу Олгу шта да учини како би се побољшали односи између Русије и Немачке,док Алексндар II размишља о укидању кметског ропства.

Та писма је набавио амерички капетан, војни дописник листа Stars and Stipesдок је боравио у једној од мисија у Европи у време Другог светског рата, а на акуцију их је изнела његова удовица.

Бернар Пиге, управник аукцијске кућеHotel des Ventes је изјавио поводом ове аукције:
„Преписка царева и уметнички предмети истакнути на нашој аукцији,представљају праву драгоценост руског историјског наслеђа. Сама могућност да покажемо овде, у Женеви,писма и вазе Николаја И је велика привилегија.Никад досад у Швајцарској се нису нашли предмети такве вредности.“

На аукцији 9.децембра ће се такође наћи и гравуре, иконе и предмети од сребра који су припадали грофици Вери Наришкиној и њеном супругу грофу Кирилу Наришкину који су после пада царслпог режима живели у изгнанству.