Захарова: Цео Блиски исток може да екслодира

10-11-2015 09:21:19 | | / vostok.rs |


Представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у интервјуу „Комсомолској правди“, говорила је решававању сиријског питања, о односима Русије и САД и како ће свет изгледати кроз 10 година.

Одговарајући на питање новинара о разлици у приступима Русије и коалиције на челу са САД у решавању сиријске кризе, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је нагласила озбиљност ситуације око ове арапске републике. По њеним речима, још једна операција за насилну смену власти на Блиском истоку не само да ће омести борбу са тероризмом и може ставити тачку на државност сиријске државе, „већ ће постати најопаснији елемент у деструктивном ланцу догађаја у региону“. Управо зато Русија инсистира на очувању сиријског државног апарата и позива да судбину Башара Асада реши сиријски народ, нагласила је Захарова.

„Регион не може издржати још једну црну рупу. Он може постати, не само скуп неколико земаља у пламену, већ цео може експлодирати. И шта онда? А управо то и треба Исламској држави. Још једна територија хаоса јој више него одговара“, рекла је Захарова, подсетивши да је талас тероризма у Ираку почео управо након што се Вашингтон умешао у унутрашње ствари земље.

Захарова је оценила да су Сједињене Америчке Државе постале таоци сопственог модела изолације Русије.

„Од Американаца ништа не желимо. У већој мери, они су ти који желе нешто од нас, судећи према бројним позивима на високом министарском ниову које сада добијамо“, рекла је она.

„Шта више, амерички званичници нас зову буквално свакодневно“, рекла је Захарова додајући да су САД постале жртва модела које су саме измислиле.

„С једне стране, изолација Русије коју су намеравали да спроведу очигледно није успела. С друге стране, они су једнострано обуставили сарадњу у свим областима оставивши отвореним само један канал — преко министарства спољних послова“, рекла је потпаролка МСП-а.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут